Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.147.1-2.5

Morfološka i kemijska varijabilnost plodova medvjeđe lijeske (Corylus colurna L.) na području Turske

Mehmet Kalkan orcid id orcid.org/0000-0002-0801-4955 ; Faculty of Forestry, Bursa Technical University, Türkiye
Mustafa Yilmaz orcid id orcid.org/0000-0002-8250-1882 ; Faculty of Forestry, Bursa Technical University, Türkiye
Rasim Alper Oral orcid id orcid.org/0000-0001-7530-7478 ; Faculty of Engineering and Natural Sciences, Bursa Technical University, Türkiye


Puni tekst: engleski pdf 537 Kb

str. 65-74

preuzimanja: 172

citiraj


Sažetak

Sažetak
Medvjeđa lijeska (Corylus colurna L.) prirodno je rasprostranjena u jugoistočnoj Europi, Anatoliji, Kavkazu i zapadnoj Himalaji. U Turskoj postoje mnoge izolirane populacije ove vrste u regijama Crnog mora, Mramornog mora, Egeja i središnje Anatolije. Mnoge male populacije medvjeđe lijeske u Turskoj su ugrožene. U ovoj studiji istraživana su morfološka i kemijska svojstva lješnjaka prikupljenih iz sedam populacija na području Turske. Provedenim istraživanjem utvrđene su statistički značajne razlike između populacija s obzirom na morfološke karakteristike plodova i sjemenki. Prosječne vrijednosti za dužinu, širinu, debljinu i masu plodova bile su 16,04 mm, 15,38 mm, 12,00 mm i 1,4650 g te za dužinu, širinu, debljinu i masu sjemenke 13,03 mm, 11,21 mm, 7,64 mm i 0,5047 g. Prosječna debljina ljuske bila je 1,91 mm, težina ljuske 0,9603 g, a omjer jezgre 34,64%. Utvrđene su statistički značajne razlike između populacija čiji je kemijski sastav analiziran. Kao rezultat analize, prosječni sadržaj masti, proteina, škroba i pepela iznosio je 64,1%, 15,9%, 10,2 g, odnosno 2,5%. Prema prosjeku u dobivenim masnim kiselinama, glavne masne kiseline bile su oleinska (79,53%), linolna (11,34%), palmitinska (5,68%) i stearinska kiselina (2,03%), dok su ostale masti bile pronađena u tragovima. Naši rezultati upućuju na to da se morfološke i kemijske karakteristike plodova medvjeđe lijeske mogu uspješno koristiti za razlikovanje populacija.

Ključne riječi

lijeska; lješnjak; plodovi; morfometrijska analiza; kemijska analiza; ulje lješnjaka

Hrčak ID:

294959

URI

https://hrcak.srce.hr/294959

Datum izdavanja:

28.2.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 583 *