Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

ULOGA MOLEKULARNE DIJAGNOSTIKE U OTKRIVANJU FENOTIPOVA KRIŽNE PREOSJETLJIVOSTI NA NUTRITIVNE I INHALACIJSKE ALERGENE

Lana Njavro ; Dječja bolnica Srebrnjak
Dora Dujmović
Gordana Fressl Juroš
Mirjana Turkalj


Puni tekst: hrvatski pdf 943 Kb

str. 24-25

preuzimanja: 58

citiraj


Sažetak

Uvod: Alergija je reakcija preosjetljivosti imunološkog sustava na određeni alergen, odnosno antigen koji uzrokuje alergijsku
bolest. Križna preosjetljivost, poznata značajka alergijskih bolesti, se defi nira kao sposobnost da IgE protutijela specifi čna za
jedan alergen reagiraju sa strukturno sličnim antigenima koji mogu biti posve različitog podrijetla. Sindrom „pelud-alergija na
hranu“ je IgE posredovana alergijska reakcija uzrokovana križnom reaktivnošću između nutritivnih i inhalacijskih alergena, a
očituje se najčešće kao skup oralnih simptoma nakon ingestije svježeg voća i povrća u osoba koje su senzibilizirane na inhalacijske
alergene.
Cilj: ovog istraživanja bio je otkriti koliki udio naših pacijenata koji imaju alergiju na inhalacijske alergene ima i senzibilizaciju
na nutritivne alergene, odnosno koliko ih je razvilo sindrom „pelud-alergija na hranu“ te koji su bili najčešće zastupljeni epitopi
povezani s klinički značajnom senzibilizacijom i razvojem specifi čnih fenotipova.
Metode: U istraživanje je uključeno 46 ispitanika u vremenskom periodu od veljače 2020. godine do ožujka 2022. godine koji
su obrađivani u DB Srebrnjak. U istraživanju je korišten ImmunoCAP ISAC 112 molekularni test kojim je testirano 112 komponenti
iz 51 alergena.
Rezultati: Od ukupno 46 pacijenata koji su imali respiratorne simptome (astmu, alergijski rinitis) i u kojih je dokazana senzibilizacija
na inhalacijske alergene u njih 28 (60%) je nađena senzibilizacija i na nutritivne alergene. Ukupno 16 (57%) pacijenata
je razvilo „pelud-alergija na hranu“ sindrom uz napomenu da se u njih četiri radilo o anafi laktičkoj reakciji. 11 pacijenata se
klinički prezentiralo atopijskim dermatitisom, a jedan je imao samo simptome vezane za dišni sustav.
Zaključak: Poznavanje značajnih sindroma i asocijacija, odnosno fenotipova povezanih s križno reaktivnim alergenskim komponentama
te utjecaj relevantnih križnih reaktivnosti između aeroalergena i alergena u hrani od velike je važnosti, a istovremeno
je podcijenjeno u kliničkoj praksi. Molekularna dijagnostika ključna je za točnu procjenu križne preosjetljivosti s učinkom
na terapiju. Bolesnike alergične na određene alergene iz hrane i inhalacijske alergene treba dodatno educirati o križnim
reakcijama na druge alergene u hrani. Izbjegavanje hrane koja je srodna i koja ima potencijalno križno reaktivne proteine
treba biti individualizirano ovisno o riziku za klinički relevantnu križnu preosjetljivost.

Ključne riječi

Hrčak ID:

295476

URI

https://hrcak.srce.hr/295476

Datum izdavanja:

28.10.2022.

Posjeta: 232 *