Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Riznica arhivalija hrvatskoga školstva – Arhivska zbirka Hrvatskoga školskog muzeja

Sonja Gaćina Škalamera ; Hrvatski školski muzej, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 397 Kb

str. 23-35

preuzimanja: 89

citiraj


Sažetak

Arhivska zbirka Hrvatskoga školskog muzeja specijalizirana je arhivska zbirka za povijest školstva i pedagogije osnovana 1901. godine. U radu je dan prikaz povijesnoga razvoja i ustroja Zbirke te stručnoga rada i promotivnih aktivnosti.
U 120. godini djelovanja, 2021. godine, Zbirka ima ukupno 150 dužnih metara arhivskoga gradiva nastalog od 18. do 21. stoljeća djelovanjem pravnih osoba (ustanova, udruga, upravnih tijela) i pojedinaca, primarno iz područja školstva, prosvjetne i pedagoške djelatnosti. Većina gradiva nabavljena je darovanjima, a manjim dijelom otkupom.
Sabrano izvorno arhivsko gradivo za povijest školstva, obrazovanja, pedagoških znanosti i prosvjete u Hrvatskoj ima svojstvo spomenika kulture nacionalnoga značenja i izvor je za interdisciplinarna stručno-znanstvena istraživanja povijesnih, pedagoških, kulturoloških i uopće društveno-humanističkih tema te za muzeološku prezentaciju i druge promotivne aktivnosti u komunikaciji s posjetiteljima i publikom u najširem smislu. Novim akvizicijama Arhivska zbirka kontinuirano se povećava i obogaćuje.

Ključne riječi

Hrvatski školski muzej (Zagreb); Arhivska zbirka; arhivsko gradivo; povijest školstva; povijest pedagogije

Hrčak ID:

296042

URI

https://hrcak.srce.hr/296042

Datum izdavanja:

15.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 206 *