Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.24141/1/9/1/6

Liječenje kroničnih subduralnih hematoma minimalno invazivnom metodom trepanacije visokoobrtajnom brusilicom. Preliminarni rezultati pilot-studije

Alen Rončević ; Klinički bolnički centar Osijek, Osijek
Goran Blagus ; Klinički bolnički centar Osijek, Osijek
Marina Vekić Mužević ; Klinički bolnički centar Osijek, Osijek
Dario Mužević ; Klinički bolnički centar Osijek, Osijek
Bruno Splavski ; Zdravstveno veleučilište, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 627 Kb

str. 54-60

preuzimanja: 113

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 627 Kb

str. 54-60

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj je ovoga istraživanja procjena učinkovitosti i sigurnosti trepanacije visokoobrtajnom brusilicom u liječenju kroničnih subduralnih hematoma.

Nacrt studije: Presječna studija s povijesnim podacima.

Ispitanici i metode: Bolesnici s kompresijskim kroničnim subduralnim hematomima operacijski su liječeni minimalno invazivnom metodom trepanacije visokoobrtajnom brusilicom u lokalnoj anesteziji ili sedaciji. Primijenjena je minimalna incizija kože i trepanacija visokoobrtajnom brusilicom u čeonoj ili tjemenoj regiji, u području maksimalne debljine hematoma. Nakon aspiracije hematoma, silikonski kateter promjera 1,9 mm postavljen je u subduralni prostor i spojen na gravitacijsku drenažu. Bolesnici su mobilizirani neposredno po operaciji. Zabilježeni su i analizirani podaci o tijeku i uspješnosti liječenja.

Rezultati: U istraživanje je uključeno 23 bolesnika (pet ženskoga spola, 21,7%). Medijan životne dobi bolesnika iznosio je 77,5 godina (interkvartilni raspon 67 – 83). Šest (26,1%) bolesnika imalo je obostrane subduralne hematome. Septirani i multilokularni hematomi opaženi su u šest (26,1%) bolesnika. Heterodenzne lezije koje odgovaraju recentnijim hematomima zabilježene su u 16 (69,5%) bolesnika. Medijan trajanja hospitalizacije iznosio je 9,5 dana (interkvartilni raspon 6 – 16). U jednoga je bolesnika zabilježen letalni ishod kao posljedica nozokomijalne infekcije i sepse. U jednoga je bolesnika zabilježena infekcija rane s razvojem subduralnoga empijema, što je zahtijevalo kraniotomiju. Jedan je bolesnik razvio duboku vensku trombozu i plućnu emboliju. U svih je bolesnika poslijeoperacijskim CT oslikavanjem zabilježena znatna redukcija volumena hematoma i pomaka središnjih mozgovnih struktura. U ovoj skupini bolesnika nisu zabilježeni epileptički napadaji nakon operacije.

Zaključak: Trepanacija visokoobrtajnom brusilicom sigurna je, jednostavna i učinkovita metoda liječenja kroničnih subduralnih hematoma, uključujući multilokularne i heterodenzne lezije. Posebice je prikladna u bolesnika starije životne dobi, zbog izbjegavanja opće anestezije i dugoga trajanja operacije te kratke duljine hospitalizacije

Ključne riječi

kronični subduralni hematom; trepanacija visokoobrtajnom brusilicom

Hrčak ID:

296153

URI

https://hrcak.srce.hr/296153

Datum izdavanja:

22.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 568 *