Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zbirka igračaka Hrvatskoga školskog muzeja

Sanja Nekić ; Hrvatski školski muzej, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 384 Kb

str. 93-100

preuzimanja: 124

citiraj


Sažetak

Zbirka igračaka Hrvatskoga školskog muzeja kao samostalna muzejska zbirka osnovana je 2018. godine. Do njezina osnutka igračke su se čuvale u Zbirci školske opreme i predmeta i Zbirci nastavnih sredstava i pomagala. Igre i igračke kao neodvojivi dio dječjega svijeta postaju sve važniji predmet interdisciplinarnoga proučavanja povijesti djetinjstva i kulture života u pojedinim razdobljima.
Akcija Hrvatskoga školskog muzeja „Slatko sjećanje na djetinjstvo” provedena tijekom 2019. pobudila je interes javnosti i pokazala spremnost građana za darovanje sentimentalno važnih osobnih predmeta – igračaka iz razdoblja odrastanja i djetinjstva. Tom je prilikom prikupljeno oko 500 igračaka, među kojima najviše onih domaćih proizvođača kao što su Tvornica igračaka Biserka iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, Tila – 25. maj iz Labina, zatim Mehanotehnika Izola (Slovenija) te igračke proizvedene u ostalim zemljama u okruženju.
U Zbirci se nalaze lutke, plišane, drvene i gumene igračke, društvene igre, razna vozila (automobili, kamioni, vlakovi, avioni…) te druge različite igračke kojima su se igrala djeca od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Zasebnu grupu, s obzirom na vrstu zapisa, čine audiovizualne igre/zapisi i elektroničke igre, koje su od druge polovine 20. stoljeća postale neodvojivi dio svakodnevice djece, ali i odraslih. Pitanje je koliko možemo baštiniti od velikoga broja elektroničkih igara, ali svakako je potrebno pohraniti ogledne i najpopularnije primjerke.
Danas se u Zbirci čuva preko 800 igračaka i sve su muzeološki obrađene sa zapisima u informacijskom sustavu za obradu muzejske građe Modulor.

Ključne riječi

Hrvatski školski muzej (Zagreb); Zbirka igračaka; muzejske zbirke

Hrčak ID:

296303

URI

https://hrcak.srce.hr/296303

Datum izdavanja:

15.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 281 *