Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Prva waldorfska osnovna škola u Zagrebu (1994. – 2019.)

Milan Matijević ; Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 451 Kb

str. 163-184

preuzimanja: 250

citiraj


Sažetak

Od osnivanja prve waldorfske škole u Stuttgartu 1919. proteklo je stotinu godina. Na području Hrvatske, u kojoj je rođen osnivač prve waldorfske škole Rudolf Steiner (1861. – 1925.), prva takva škola osnovana je u Zagrebu 12. rujna 1993.
U Hrvatskoj početkom ovoga stoljeća djeluju dvije waldorfske (Zagreb i Rijeka) i jedna Montessori škola (Zagreb). Tijekom prvih 25 godina osnovnu waldorfsku školu u Zagrebu završilo je 230 učenika. Svi su nastavili školovanje u hrvatskim srednjim školama (gimnazije, ekonomske, medicinske, tehničke i razne obrtničke škole).
Za rad u waldorfskim školama prvi učitelji školovani su uz pomoć waldorfskih ustanova u Austriji, a u novije vrijeme osnovan je Institut za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu, koji omogućuje stalno školovanje i usavršavanje učitelja za poučavanje prema pedagoškoj teoriji i načelima Rudolfa Steinera. Nekoliko učitelja završilo je studij waldorfske pedagogije u Njemačkoj, Nizozemskoj ili Engleskoj. Tijekom prvih četvrt stoljeća djelovanja waldorfski učitelji osigurali su čvrstu suradnju s udrugama waldorfskih učitelja u Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Mnogi su učitelji i čitava razredna odjeljenja gostovali u waldorfskim školama nabrojenih država.
Waldorfska škola u Zagrebu akreditirana je kao privatna alternativna škola za koju većinu financijskih troškova pokrivaju roditelji. Prvu zgradu s četiri učionice školi je darovao Grad Zagreb, a uz pomoć stranih donatora (austrijski, njemački i nizozemski prijatelji waldorfske pedagogije) izgrađene su četiri montažne drvene učionice te radionica za ručni rad i dvorana za euritmiju. Višegodišnje djelovanje prve waldorfske škole u Zagrebu imalo je velik utjecaj na razvijanje ozračja za osnivanje novih alternativnih škola te za uvođenje pedagoškoga pluralizma u hrvatske državne škole. Posebna važnost ove prve alternativne škole bilo je upoznavanje budućih učitelja državnih škola s pedagogijom Rudolfa Steinera, koja se bitno razlikuje od dominantne pedagogije u državnim školama.

Ključne riječi

Waldorfska škola; antropozofija; Zagreb; 1994. – 2019. godine

Hrčak ID:

296317

URI

https://hrcak.srce.hr/296317

Datum izdavanja:

15.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 587 *