Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stanje školstva na Grobnišćini prema izvještajima nadzorništva za pučke škole Županije riječke u Rijeci u drugoj polovici XIX. stoljeća

Manon Giron ; Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 413 Kb

str. 185-204

preuzimanja: 75

citiraj


Sažetak

Na temelju novoga, tzv. Mažuranićeva Zakona ob ustroju pučkih školah i preparandijah za pučko učiteljstvo u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji iz 1874. Vlada je imala sve ključne ovlasti u pitanju školstva. Prema § 153. Zakona, škole su stavljene pod nadzor Zemaljske vlade, županijskih školskih odbora i školskoga nadzornika.
Preko županijskih školskih nadzornika, koji su kao i učitelji bili zemaljski činovnici, Vlada je imala kontrolu nad čitavim školskim područjem banske Hrvatske. Njihova dužnost bila je: nadziranje svih javnih i privatnih škola na dotičnom području, stručno savjetovanje učitelja, izvještavanje Vlade o stanju škola, nadziranje rada općinskih školskih odbora, predsjedanje županijskim učiteljskim sastancima i vođenje brige „za svekoliko znanstveno i moralno stanje svih pučkih školah”. U školskoj hijerarhiji moći županijski nadzornici bili su vrlo visoko pozicionirani, jedina instancija kojoj su bili odgovorni bila je Zemaljska vlada, odnosno njezin Odjel za bogoštovlje i nastavu. Bili su to u pravilu najbolji stručnjaci u svojoj struci i na njima je bila velika odgovornost.
U Županiji riječkoj u Rijeci djelovalo je nekoliko školskih nadzornika koji su posjećivali među ostalim i pučke škole na Grobnišćini: učionu u Čavljima, u Cerniku i obću pučku obospolnu školu u Grobniku. Njihove primjedbe, pozitivne i negativne, sačinjene su u izkazima upućenim županijskom nadzorništvu u Rijeci, kao i obrnuto od županijskoga nadzorništva prema županijskim nadzornicima i samim učiteljima u pučkim školama. To su vrijedni izvori za proučavanje povijesti školstva na riječkom području.

Ključne riječi

školstvo; povijest školstva; nadzor u školama; Grobnišćina; 1875.-1886. godine

Hrčak ID:

296323

URI

https://hrcak.srce.hr/296323

Datum izdavanja:

15.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 226 *