Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.1.3784
Specifičnost sastava masnih kiselina monoflorne pčelinje peludi iz Hrvatske i njezina nutritivna vrijednost
Ljiljana PRIMORAC
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Blanka BILIĆ RAJS
orcid.org/0000-0002-9198-3852
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Katarina GAL
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Dragan BUBALO
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Fisheries, Apiculture, Wildlife Management and Applied Zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Saša PRĐUN
orcid.org/0000-0002-9697-4808
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Fisheries, Apiculture, Wildlife Management and Applied Zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana FLANJAK
orcid.org/0000-0003-4545-4228
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj botaničkog podrijetla na sastav masnih kiselina pčelinje peludi i njezinu nutritivnu vrijednost. Analizirano je sedam monoflornih uzoraka pčelinje peludi prikupljenih na različitim lokacijama u Hrvatskoj. U uzorcima je identificirano ukupno 26 masnih kiselina (od C12 do C24) sa značajnom razlikom njihovih udjela u uzorcima, a devet ih je bilo zajedničko svim uzorcima. Procjenom sastava masnih kiselina pčelinje peludi kroz pokazatelje nutritivne kvalitete (visoki omjeri nezasićenih masnih kiselina/zasićenih masnih kiselina, visoki omjeri n-3/n-6 i α-linolenske kiseline/ linolne kiseline, vrlo niski aterogeni i trombogeni indeksi) vidljivo je da su svi analizirani uzorci pčelinje peludi vrijedni proizvodi koji uvrštavanjem u prehranu mogu poboljšati ravnotežu masnih kiselina i pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje.
Ključne riječi
pčelinji proizvodi; dobrobit za zdravlje; zasićene masne kiseline; polinezasićene masne kiseline; n-6/n-3 odnos
Hrčak ID:
296719
URI
Datum izdavanja:
29.3.2023.
Posjeta: 784 *