Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.1.3784

Specifičnost sastava masnih kiselina monoflorne pčelinje peludi iz Hrvatske i njezina nutritivna vrijednost

Ljiljana PRIMORAC ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Blanka BILIĆ RAJS orcid id orcid.org/0000-0002-9198-3852 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Katarina GAL ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Dragan BUBALO ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Fisheries, Apiculture, Wildlife Management and Applied Zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Saša PRĐUN orcid id orcid.org/0000-0002-9697-4808 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Fisheries, Apiculture, Wildlife Management and Applied Zoology, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana FLANJAK orcid id orcid.org/0000-0003-4545-4228 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Department of Food and Nutrition Research, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 712 Kb

str. 104-114

preuzimanja: 209

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj botaničkog podrijetla na sastav masnih kiselina pčelinje peludi i njezinu nutritivnu vrijednost. Analizirano je sedam monoflornih uzoraka pčelinje peludi prikupljenih na različitim lokacijama u Hrvatskoj. U uzorcima je identificirano ukupno 26 masnih kiselina (od C12 do C24) sa značajnom razlikom njihovih udjela u uzorcima, a devet ih je bilo zajedničko svim uzorcima. Procjenom sastava masnih kiselina pčelinje peludi kroz pokazatelje nutritivne kvalitete (visoki omjeri nezasićenih masnih kiselina/zasićenih masnih kiselina, visoki omjeri n-3/n-6 i α-linolenske kiseline/ linolne kiseline, vrlo niski aterogeni i trombogeni indeksi) vidljivo je da su svi analizirani uzorci pčelinje peludi vrijedni proizvodi koji uvrštavanjem u prehranu mogu poboljšati ravnotežu masnih kiselina i pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje.

Ključne riječi

pčelinji proizvodi; dobrobit za zdravlje; zasićene masne kiseline; polinezasićene masne kiseline; n-6/n-3 odnos

Hrčak ID:

296719

URI

https://hrcak.srce.hr/296719

Datum izdavanja:

29.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 784 *