Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.1.3704

Pojavnost mikotoksina u hrani i piću

Elena PETROVIĆ orcid id orcid.org/0009-0003-7074-6799 ; Institute of Agriculture and Tourism, Carlo Hugues 8, 52440 Poreč, Croatia
Jasenka ĆOSIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-1482-883X ; Josip Juraj Strossmayer University in Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Karolina VRANDEČIĆ ; Josip Juraj Strossmayer University in Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Sara GODENA orcid id orcid.org/0000-0003-1937-4611 ; Institute of Agriculture and Tourism, Carlo Hugues 8, 52440 Poreč, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 892 Kb

str. 137-150

preuzimanja: 132

citiraj


Sažetak

U ovom radu opisani su mikotoksini koji stvaraju gljivice iz rodova Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Claviceps i drugih vrsta plijesni; njihove karakteristike i važnost. Mikotoksini su sekundarni metaboliti gljivica koji služe kao obrambeni mehanizam u stresnim uvjetima. Do sada je identificirano više stotina mikotoksina, a najznačajniji s obzirom na opasnost za ljudsko zdravlje i životinje su aflatoksini, ohratoksin A, patulin, fumonizin, zearalenon i nivalenol/deoksinivalenol koje stvaraju toksikogene gljivice iz rodova Penicillium, Aspergillus, Claviceps, Stachybotris i Fusarium. Vlaga i temperatura dva su faktora koji imaju krucijalni utjecaj na razvoj gljive i sintezu toksina. Procjenjuje se da je oko 25% poljoprivrednih usjeva zaraženo gljivama. Posljedično tome namirnice mogu također biti kontaminirane mikotoksinima. Tretiranjem uskladištenog zrna raznim kemikalijama, a zadnjih godina primjenom ekološki prihvatljivih fungicida, onemogućuje se sinteza mikotoksina i kontrolira se razvoj mikotoksikogenih gljiva. Do pojave mikotoksikoza može doći direktno konzumacijom zaražene hrane, inhalacijom i kontaktom putem kože ili indirektno konzumacijom mesa, mliječnih proizvoda i jaja životinja koje se hrane kontaminiranom krmom. Mikotoksini patološki prije svega djeluju na jetru. Neki mikotoksini također interferiraju sa sintezom staničnih bjelančevina uzrokujući preosjetljivost i ekstremnu imunodeficijenciju. Budući da je karakteristika mikotoksina da su kemijski i termički stabilni i da podnose procese prerade hrane, ipak postoje metode pomoću kojih se njihova pojavnost može smanjiti, pogotovo primjenom dobre higijenske i proizvodne prakse od polja do stola.

Ključne riječi

aflatoksin; kontaminacija; Fusarium sp.; dobra poljoprivredna praksa; ohratoksin A; fitopatogene gljive

Hrčak ID:

296727

URI

https://hrcak.srce.hr/296727

Datum izdavanja:

29.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 416 *