Stručni rad
Uloga Vodiča za dobru higijensku praksu i Vodiča za implementaciju HACCP-a u osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima
Danica Mikšik
; Zavod za javno zdravstvo Požeško slavonske županije Služba za zdravstvenu ekologiju
Ariana Penava
; Zavod za javno zdravstvo Požeško slavonske županije Služba za zdravstvenu ekologiju
Sažetak
Opskrba dovoljnim količinama zdravstveno ispravne hrane i pravilna prehrana jedan je od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Hrana mora biti ne samo odgovarajućeg prehrambenog sastava, nego treba biti i zdravstveno ispravna, odnosno ne smije sadržavati štetne biološke, kemijske i fizikalne komponente kao posljedicu neadekvatnih higijenskih uvjeta proizvodnje, prerade i distribucije. Većina ljudi danas je potpuno odvojena od izvora hrane koju dnevno konzumira. Zbog globalizacije tržišta često puta sastojci našeg obroka potječu iz različitih krajeva svijeta, što povećava mogućnost kontaminacije zbog dužine lanca prehrane. Kao odgovor na ove činjenice međunarodne stručne institucije, kao i države samostalno, kontinuirano rade na poboljšanju i jačanju sustava osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane.
Ključne riječi
vodič,HACCP,zdravstveno ispravna hrana,zakon,ugostiteljstvo
Hrčak ID:
297520
URI
Datum izdavanja:
7.7.2009.
Posjeta: 291 *