Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?

Vanja Vasiljev Marchesi orcid id orcid.org/0000-0002-4308-3008 ; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Natko Gereš ; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Jasna Tucak ; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Renata Marđetko ; Studenti Poslijediplomskog specijalističkog studija Javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski PDF 50 Kb

str. 73-76

preuzimanja: 80

citiraj


Sažetak

Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane, u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Upotreba maslinovog ulja u Hrvatskoj i dalje je premalo zastupljena naspram korištenja drugih vrsti ulja i masti. Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.

Ključne riječi

zdrave masnoće,prehrana,maslinovo ulje,svinjska mast

Hrčak ID:

297958

URI

https://hrcak.srce.hr/297958

Datum izdavanja:

7.7.2014.

Posjeta: 147 *