Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Prehrana za kvalitetan kreativni rad

Franjo Jović ; Elektrotehnički fakultet Osijek
Ariana Vorko-Jović ; Š kola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski PDF 379 Kb

preuzimanja: 67

citiraj


Sažetak

Cilj: Dati metaanalizu faktora prehrane koji utječu na procese u CNS-u.Metode: Diferencijalni pregled relevantne svjetske znanstvene literature.Rezultati: Izloženi su osnovni prijelazi: homo sapiens - homo nticus - homo creans. Dat je pregled utjecaja industrije hrane prema glavnim vrstama prehrambenih namirnica i njihovog općeg mehanizma djelovanja na CNS. Masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine te njihov utjecaj na CNS. Osnovni periodi prehrane čovječanstva: prehrana prije 200.000 godina: minerali, vitamini i masnoće; prehrana prije 20.000 godina: uvođenje žitarica; prehrana prije 2000 godina: agrokultura. Prehrana danas: industrija. Antioksidanti, vitamini, lijekovi. Osnovni ciklusi potrebe CNS-a za hranom. Zaključak: Ukazano je na potrebu i glavne odrednice tzv funkcionalne prehrane za kvalitetan kreativni rad.

Ključne riječi

neurotransmiteri; apoptoza; signalni putovi; neuron; DNA ekspresija; starenje

Hrčak ID:

298016

URI

https://hrcak.srce.hr/298016

Datum izdavanja:

25.8.2015.

Posjeta: 145 *