Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Ugljikohidrati u glavnom obroku dječjih vrtića Osijeka

Marina Valek ; Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije
Zdravko Ebling ; Dom zdravlja Osijek
Belita Laslavić ; Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije
Nada Pitlik ; Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije


Puni tekst: hrvatski PDF 289 Kb

preuzimanja: 42

citiraj


Sažetak

Služba zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od 1997. kontrolira energetsku vrijednost i kvalitetu glavnog obroka dječjih vrtića grada Osijeka.  Analiza rezultata je pokazala da je prosječna energetska vrijednost obroka za 13% viša od preporučene. Ugljikohidrati su zastupljeni s 50%, po tipu su složeni, a porijeklom iz brašna i proizvoda od brašna, riže i krumpira. Potrebna su dodatna, ciljana ispitivanja kvalitete javne prehrane na području cijele Županije.  Podaci o zdravstvenom stanju populacije na području Županije ne ukazuju na povišenu učestalost poremećaja koji se povezuju s nepravilnom prehranom kod djece predškolske dobi.  

Ključne riječi

prehrambene navike,ugljikohidrati,makronutrijenti

Hrčak ID:

298472

URI

https://hrcak.srce.hr/298472

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 100 *