Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Masti i ulja u prehrani

Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 287 Kb

preuzimanja: 319

citiraj


Sažetak

Masti i ulja su različita konzistencija masnoća i sastavni su dio ljudske prehrane, a energetska vrijednost je   više od 2 puta veća   od iste količine šećera i bjelančevina.   Nakupljene u organizmu služe kao rezerva u danima moguće oskudice   i kroz stoljeća su takvi ljudi bili uzor bogatstva, uspjeha   i ljepote.    Razvojem medicine, istraživanja su nedvojbeno pokazala štetnost nakupljanja masnih rezervi u organizmu, kao i značajno skraćenje života takvih osoba. To znači da se može zaboraviti slika iz djetinjstva kada se mast mazala na kruh s dodatkom šećera ili crvene paprike ili ispržiti jaje na svinjskoj masti i još uz to popržiti malo špeka da se dobije dobar miris. Ako to netko radi učestalo, sigurno to radi s visokim rizikom za zdravlje.

Ključne riječi

diet,food,fats,oils

Hrčak ID:

298476

URI

https://hrcak.srce.hr/298476

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 424 *