Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Suzana Mušković - epidemiologinja i pjesnikinja

Suzana Mušković ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 75 Kb

str. 5-8

preuzimanja: 33

citiraj


Sažetak

Suzana Mušković, dr.med., spec. epidemiolog, rođena je 1962. god. u Vinežu kraj Labina. Zaposlena je u labinskoj ispostavi Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Pjesništvom se bavi dvadesetak godina.
1999. god. objavila je zbirku pjesama “ Zatvorena vrata ”, napisanu na književnom hrvatskom jeziku. Piše i na labinskom dijalektu
(cakavici), pjesme su joj objavljivane u zajedničkim zbirkama poezije “Verši na šterni “ 2001., 2002., 2003. i 2005. godine. Poezija joj je intimna, lirska; a u dijalektalnom izričaju nerijetko se bavi i socijalnom tematikom.
Prim. dr. sci. Ljubomir Radovančević u recenziji zbirke
“ Zatvorena vrata” kaže: “Nadasve emocionalno, ali i filozofski- refleksivno intonirana, formalno skladna, ova poezija, kao i cijela koncepcija knjige, osvježava u pogledu veličine ostvarenja novije hrvatske poezije… Pjesme ove zbirke jednostavne su, a duboke; riječi jasnih i nesuvišnih…One su, kao i prateće skulpture Mediteranskog kiparskog simpozija u pejzažu, usječene u sjećanje kao obrisi estetskog autoričinog proživljavanja i stvaranja. Vjerojatno je pjesnikinju, u suočenju s bolom, njena liječnička profesija inspirirala za stihove:
“ kao bolesnik koji traži još jedan ubod / s nadom / da će bolest proći“ (Izlječenje). Knjiga je izvjesna retrospektiva ponajboljih pjesama nastalih potiho, tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja. Sve u svemu, ovo je osjećajna, razumljiva (intelektualno - emocionalno stimulativna) poezija sakupljena u autoričinoj prvoj, dobroj i lijepoj knjizi.”

Ključne riječi

Hrčak ID:

298765

URI

https://hrcak.srce.hr/298765

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 99 *