Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Odjel za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe (Department for Chemical Analysis of Foods and Consumer Goods)

Jadranka Marušić ; Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije


Puni tekst: hrvatski PDF 117 Kb

preuzimanja: 89

citiraj


Sažetak

Odjel je osnovan 1929 godine kao Kemijski Odjel tadašnjeg  Higijenskog Zavoda. Početkom devedesetih godina počinje izuzetan  razvoj Odjela - prostorom, opremom i kadrovima. Danas upošljava  14 djelatnika - osam VSS ( 1 specijalistkinja sanitarne kemije i  pet  magistara znanosti), šest djelatnika SSS                         Rad odjela organiziran je kroz četiri Odsjeka i to:                   - Odsjek za određivanje hranjive vrijednosti hrane                   - Odsjek za određivanje toksičnih metala i metaloida u hrani i  predmetima opće uporabe                   - Odsjek za određivanje organskih zagađivala u hrani                   - Odsjek za određivanje aditiva u hrani                     Na Odjelu se provodi kontrola zdravstvene ispravnosti hrane i  predmeta opće uporabe, kontrola kvalitete hrane i unapređenje prehrane stanovništva. Koriste se sofisticirani laboratorijski uređaji kao atomski apsorpcijski spektrometri,plinski i tekućinski kromatorgafi i UV/VIS spektrofotometri.Parametri ispitivanja su: toksični metali i nemetali,pesticidi,mikotoksini,antibiotici,pah-ovi, pcb,histamin,gluten i velika skupina aditiva. Osim toga, značajna djelatnost Odjela je i kontrola kvalitete prehrane u ustanovama za predškolski odgoj,školskim ustanovama,studentskim centrima, domovima za stare i nemoćne osobe, kao i prehrana djelatnih osoba.                       Uzorke dostavljaju inspekcijske službe sa domaćeg tržišta i uvoza, proizvođači i korisnici.

Ključne riječi

hrana,predmeti opće uporabe

Hrčak ID:

298793

URI

https://hrcak.srce.hr/298793

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 262 *