Ostalo
Odjel za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe (Department for Chemical Analysis of Foods and Consumer Goods)
Jadranka Marušić
; Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije
Sažetak
Odjel je osnovan 1929 godine kao Kemijski Odjel tadašnjeg Higijenskog Zavoda. Početkom devedesetih godina počinje izuzetan razvoj Odjela - prostorom, opremom i kadrovima. Danas upošljava 14 djelatnika - osam VSS ( 1 specijalistkinja sanitarne kemije i pet magistara znanosti), šest djelatnika SSS Rad odjela organiziran je kroz četiri Odsjeka i to: - Odsjek za određivanje hranjive vrijednosti hrane - Odsjek za određivanje toksičnih metala i metaloida u hrani i predmetima opće uporabe - Odsjek za određivanje organskih zagađivala u hrani - Odsjek za određivanje aditiva u hrani Na Odjelu se provodi kontrola zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće uporabe, kontrola kvalitete hrane i unapređenje prehrane stanovništva. Koriste se sofisticirani laboratorijski uređaji kao atomski apsorpcijski spektrometri,plinski i tekućinski kromatorgafi i UV/VIS spektrofotometri.Parametri ispitivanja su: toksični metali i nemetali,pesticidi,mikotoksini,antibiotici,pah-ovi, pcb,histamin,gluten i velika skupina aditiva. Osim toga, značajna djelatnost Odjela je i kontrola kvalitete prehrane u ustanovama za predškolski odgoj,školskim ustanovama,studentskim centrima, domovima za stare i nemoćne osobe, kao i prehrana djelatnih osoba. Uzorke dostavljaju inspekcijske službe sa domaćeg tržišta i uvoza, proizvođači i korisnici.
Ključne riječi
Hrčak ID:
298793
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 262 *