Izvorni znanstveni članak
KAPACITET EKSTRAKTA PITOMOG KESTENA ZA SUZBIJANJE LIPIDNE PEROKSIDACIJE
J. Živković
orcid.org/0000-0002-5142-1361
; Medical Faculty of Niš, Department of Pharmacy, Bulevar Zorana Đindića 81, 18000, Niš, Serbia
I. Mujić
; Colegium Fluminense Polytechnic of Rijeka, Trpimirova 2/V, 51000 Rijeka, Croatia
Z. Zeković
orcid.org/0000-0002-5432-7071
; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
S. Vidović
; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
A. Mujić
; Health Institute, Kresimirova 52/a, 51000 Rijeka, Croatia
Sažetak
Pozornost istraživača plijeni mogućnost korištenja prirodnih antioksidansa u inhibiciji lipidne peroksidacije, ili za zaštitu od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. U dvogodišnjem razdoblju (2006. i 2007.) istraživan je kapacitet ekstrakta pitomog kestena, kultivara Lovranski marun i cijepljeni Talijanski marun za suzbijanje lipidne peroksidacije na liposomima izloženim hidroksi radikalima, kao i sadržaj fenolnih tvari i flavonoida. Dijelovi ploda
kestena (Castanea sativa Mill.), list, resa, ježevica, mlada i stara kora drveta ekstrahirani su pod istim uvjetima korištenjem 50% etanola, a nakon toga je iz istraživanih uzoraka dobiven suhi ekstrakt. Svi ekstrakti, osim onih s malim sadržajem ukupnih fenola i flavonoida, pokazuju sposobnost zaštite liposoma od lipidne peroksidacije. Praktični značaj rezultata istraživanja vidimo u mogućnosti korištenja ekstrakta ježevica u dijeti pacijenata oboljelih
od hipertenzije.
Ključne riječi
ekstrakti pitomog kestena; Castanea sativa Mill.; membranska fluidnost; flavonoidi; fenolne komponente
Hrčak ID:
27358
URI
Datum izdavanja:
28.7.2008.
Posjeta: 1.726 *