Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.34187/ko.72.1.5

Strukturna i toplinska svojstva vegetabilno štavljene kože uz dodatak zeolita

Franka Žuvela Bošnjak ; Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultett, Stručni studij Varaždin, Hrvatska
Sandra Flinčec Grgac orcid id orcid.org/0000-0003-4878-1224 ; Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 685 Kb

str. 7-10

preuzimanja: 66

citiraj


Sažetak

Proces štavljenja ima najvažniju ulogu u postizanju trajnosti kože, čemu pridonosi umrežavanje stabilizirajući trostruku spiralnu strukturu kolagena. Čvrstoća nastalih veza ovisi o vrsti sredstva za štavljenje. Zbog dobrih svojstava kože nakon štavljenja, kao i same učinkovitosti, danas se najčešće koriste mineralna štavna sredstva. Međutim, zbog ekoloških aspekata vegatabilno štavljenje još uvijek je značajno prisutno. Mehanizam stabilizacije vegetabilnih štavnih sredstava temelji se na vodikovim vezama između polifenola i kolagena. Posljednjih godina sintetski zeoliti korišteni su u predštavnom procesu proizvodnje “wet-white” koža bez kroma, pokazujući bolja svojstva od drugih metoda “wet-white” predštave. Proces nadoštave omogućuje proizvodnju kože različitih karakteristika i svojstava. Štavna svojstva sintetskih zeolita i njihova učinkovitost u iscrpljivanju kroma iz štavne kupelji već su istraživana. Kombinirana uporaba zeolita i kroma rezultira većim iscrpljenjem kupelji i višim temperaturama skupljanja u kraćem vremenu, nego kod konvencionalnog procesa kromnog štavljenja. U ovom radu istražena je mogućnost štavljenja goveđe kože primjenom vegetabilne štave uz dodatak zeolita. Analiza fizikalno-kemijskih svojstava uzoraka izvedena je pomoću Fourierove transformacijske infracrvene spektroskopije (FT-IR). Uzorci su podvrgnuti termogravimetrijskoj analizi (TGA) s ciljem praćenja toplinske stabilnosti tako štavljenog uzorka goveđe kože. Također su na tako pripremljenim uzorcima provedena ispitivanje otpornosti na savijanje metodom fleksometra prema HRN EN ISO 5402-1:2017, propusnost vodene pare prema HRN EN ISO 14268:2012 te je utvrđena rastezljivost uzoraka i čvrstoća površine uzoraka prema HRN EN ISO 3379:2015.

Ključne riječi

koža; štavna sredstva; zeoliti; FT-IR spektroskopija; termogravimetrijska analiza; fizikalno – mehanička svojstva

Hrčak ID:

301146

URI

https://hrcak.srce.hr/301146

Datum izdavanja:

3.5.2023.

Posjeta: 229 *