Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1964

Utjecaj dodatka Agaricus bisporus u hranidbu na profil hlapljivih spojeva arome janjećeg mesa

Željka Cvrtila ; Department of Hygiene, technology and food safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Anita Šporec ; BIOCentar, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; Department of Hygiene, technology and food safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mikuš ; Department of Hygiene, technology and food safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bela Njari ; Ulica grada Mainza 16, Zagreb, Croatia
Mario Bratulić ; Municipality of Sveti Petar u Šumi, Sveti Petar u Šumi, Croatia
Daniel Špoljarić ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović ; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 613 Kb

str. 71-84

preuzimanja: 117

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi hlapljive aromatične spojeve u M. longissimus dorsi janjadi hranjene komercijalnom krmnom smjesom, kojoj je dodavan suhi ili nasjeckani svježi pripravak plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u različitim omjerima. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih tupova janjadi podijeljeno u tri skupine. Hlapljivi spojevi određeni su korištenjem mikroekstrakcije u čvrstoj fazi u kombinaciji s plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom. Identificirani spojevi mogu se razvrstati u sljedeće kemijske skupine: aldehidi, esteri, alkoholi, aminokiseline, peptidi, laktoni, ketoni, masne kiseline, složeni organski spojevi, eteri i furani. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo utječu li razlike u identificiranim hlapljivim spojevima između skupina na prihvatljivost janjećeg mesa za potrošače.

Ključne riječi

janjeće meso; pripravak plemenite pečurke Agaricus bisporus; hlapljivi spojevi arome

Hrčak ID:

303107

URI

https://hrcak.srce.hr/303107

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 684 *