Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1495

Učinak intervalnog treninga, aerobnog treninga i treninga otpornosti te konzumiranog dodatka spiruline na razine UCP-1, TRPV1 i HOMA-IR u bijelom masnom tkivu štakora sa šećernom bolesti.

Mehrdad Fathi ; Faculty of Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Paradise Daneshgah, Mashhad, Iran
Amir Rashidlamir ; Faculty of Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Paradise Daneshgah, Mashhad, Iran
Somayeh Khairabadi ; Faculty of Sport Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Paradise Daneshgah, Mashhad, Iran
Keyvan Hejazi ; Faculty of Sport Sciences, Hakim Sabzevari University, Sabzevar, Iran


Puni tekst: engleski pdf 766 Kb

str. 97-116

preuzimanja: 53

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 766 Kb

str. 97-116

preuzimanja: 49

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je utvrditi učinak treninga s intervalom visokog intenziteta, anaerobnog treninga, treninga otpornosti i konzumiranja dodatka spiruline na razine nevezanog proteina-1 (UCP1), vaniloidnog potencijalnog prijelaznog receptora (TRPV1) te na procjenu homeostatskog modela za rezistenciju na inzulin (HOMA-IR) u bijelom masnom tkivu štakora sa šećernom bolesti. Ukupno 42 muška štakora sa šećernom bolesti tipa II nasumično su raspoređena u sedam skupina kako slijedi: aerobni trening (n = 6), trening otpornosti (n = 6), intervalni trening (n = 6), aerobni trening kombiniran s dodatkom spiruline (n = 6), trening otpornosti kombiniran s dodatkom spiruline (n = 6), intervalni trening kombiniran s dodatkom spirulina (n = 6) i kontrolna skupina (n = 6). Trening (8 tjedana/5 dana) je proveden na pomičnoj traci i ljestvama za glodavce. Za analizu podataka korišteni su t-test za parne uzorke i jednosmjerna ANOVA. Tri vrste treninga, sa i bez dodataka spiruline, znakovito su smanjile masu, glukozu, inzulin i rezistenciju na inzulin. U tri skupine s kombiniranim treningom i dodatkom spiruline razlika u indeksu HOMA-IR bila je znakovita, međutim pad je bio veći u skupini treninga otpornosti s dodatkom spiruline. Koncentracija proteina UCP-1 i TRPV1 znakovito se povećala u svim skupinama s treningom, sa i bez dodataka spiruline. Pri tome, povećanje razina UCP-1 u skupini koja je imala trening s intervalnom visokog intenziteta i dodatak spiruline bilo je znakovito više nego u drugim skupinama. Nadalje, razine proteina u TRPV1 bile su više u skupini s treningom otpornosti i dodatkom spiruline. Osam tjedana treninga, sa i bez dodatka spiruline, smanjilo je inzulinsku rezistenciju i dovelo do znakovitih promjena u koncentracijama UCP-1 i TPRV1.

Ključne riječi

dijabetes; aerobni trening; trening otpornosti; intervalni trening; dodatak spiruline

Hrčak ID:

303109

URI

https://hrcak.srce.hr/303109

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 262 *