Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.59245/ps.32.2.2

Utvrđivanje starosti potpisa: primjer iz prakse

Andrea Ledić orcid id orcid.org/0000-0003-1396-8240 ; Forensic Science Centre Ivan Vučetić, MUP RH, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 828 Kb

str. 135-142

preuzimanja: 144

citiraj


Sažetak

Najčešće pitanje s kojim se u svojem svakodnevnom radu susreću vještaci za rukopise je mogu li utvrditi je li sporni potpis ili rukopis autentičan ili krivotvoren. Štoviše, u mnogim slučajevima moraju i utvrditi je li datum na dokumentu stvarni datum kada je dokument izrađen ili je dokument antedatiran.
Za ovu vrstu ispitivanja mogu se primijeniti dvije metode: metoda utvrđivanja starosti tinte kao destruktivna te metoda utvrđivanja starosti potpisa i rukopisa kao nedestruktivna metoda
Cilj ovog primjera iz prakse jest pokazati promjene koje se događaju u potpisu osobe tijekom vremena.
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u fazi tajne istrage dostavio je na vještačenja Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” dva ankesa ugovora o profesionalnom igranju s dva sporna potpisa Luke Modrića.
Zadatak vještačenja bilo je utvrditi jesu li sporni potpisi autentični potpisi te ostale činjenice koje mogu biti bitne za samu istragu (jesu li potpisi možda antedatirani i sl.).
Dobiveni rezultati pokazali su vidljive varijacije/razvoj u nespornim potpisima tijekom vremena i to bez primjene bilo kakve destruktivne metode.

Ključne riječi

forenzična znanost, forenzična ispitivanja dokumenata, forenzična ispitivanja potpisa, aniedatiranje, nedestruktivne metode

Hrčak ID:

303183

URI

https://hrcak.srce.hr/303183

Datum izdavanja:

25.6.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 503 *