Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0047

Mogućnost uporabe ostataka koštica masline u proizvodnji ploča iverica

Gökay Nemli ; Karadeniz Technical University, Faculty of Forestry, Department of Forest Industrial Engineering, Trabzon, Turkey
Ugur Aras orcid id orcid.org/0000-0002-1572-0727 ; Karadeniz Technical University, Arsin Vocational School, Materials and Materials Machining Technologies, Furniture and Decoration, Arsin, Trabzon, Turkey
Hülya Kalaycoglu ; Karadeniz Technical University, Faculty of Forestry, Department of Forest Industrial Engineering, Trabzon, Turkey
Süleyman Kuştaş ; Sakarya University of Applied Sciences, Pamukova Vocational Junior College, Materials and Materials Machining Technologies, Paper Technology, Pamukova, Sakarya, Turkey


Full text: english pdf 1.039 Kb

page 196-203

downloads: 137

cite


Abstract

U istraživanju je ispitan učinak iskorištenja ostataka koštica masline (OSR) na neka svojstva ploča iverica. Za potrebe eksperimenta izrađene su ploče od iverja drva bijele topole (Populus alba L.) koje je djelomično zamijenjeno košticama masline u količini od 10, 20 i 30 %. Osim toga, izrađene su ploče s 30 % ostataka koštica masline prethodno modificiranih otopinom NaOH. Pri izradi ploča upotrijebljeno je fenol-formaldehidno ljepilo. Utvrđena su kemijska svojstva drva i ostataka koštica masline (pH, topljivost u smjesi alkohola i benzena, sadržaj pepela) te fizičko-mehanička svojstva (gustoća, sadržaj vode, debljinsko bubrenje, modul loma, modul elastičnosti i čvrstoća raslojavanja) i vrijednosti emisije formaldehida proizvedenih ploča. Upijanje vode i debljinsko bubrenje u osnovi je smanjeno zbog povećanja udjela ostataka koštica masline. Pri ispitivanju utjecaja udjela ostataka koštica masline na čvrstoću na savijanje, modul elastičnosti i vlačnu čvrstoću okomito na ploču uočeno je smanjenje tih vrijednosti ploča, osim pri udjelu ostataka koštica masline od 10 %. Kao rezultat alkalne predobrade uočeno je povećanje vrijednosti debljinskog bubrenja, ali i povećanje vrijednosti mehaničkih svojstava ploča. Rezultati pretražne elektronske mikroskopije (SEM) pokazali su da se s povećanjem udjela ostataka koštica masline povećava prostor između čestica. Vrijednosti emisije formaldehida smanjile su se s povećanjem udjela ostataka koštica masline, ali su blago porasle uz alkalnu predobradu. Na temelju rezultata ovog istraživanja možemo zaključiti da se ostatci koštica masline u malom udjelu mogu iskoristiti u proizvodnji ploča iverica.

Keywords

ostatci koštica masline; ploča iverica; fizička i mehanička svojstva; emisija formaldehida

Hrčak ID:

304411

URI

https://hrcak.srce.hr/304411

Publication date:

20.6.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 341 *