Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.55.2.6

Sorbinska kiselina – aditiv s antimikrobnim djelovanjem u hrani životinjskog podrijetla

Nina Kudumija orcid id orcid.org/0000-0001-6144-6514 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Croatia
Ana Vulić orcid id orcid.org/0000-0002-9379-7236 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Croatia
Tina Lešić orcid id orcid.org/0000-0001-6773-9473 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Croatia
Lidija Dergestin Bačun ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Croatia
Zrinka Dugonjić Odak ; Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 506 Kb

str. 129-136

preuzimanja: 187

citiraj


Sažetak

Sorbinska kiselina i njezine soli, kalijev i kalcijev sorbat prehrambeni su aditivi, odnosno konzervansi s antimikrobnim djelovanjem koji inhibicijski djeluju na plijesni i kvasce, ali i na neke bakterije. Sorbinska kiselina, zbog navedenih svojstava, ima široku primjenu u
prehrambenoj industriji, a naročito za konzerviranje mliječnih proizvoda, slastičarskih i pekarskih proizvoda, majoneza, namaza, suhog voća, vina te za površinsku obradu prerađenih mesnih proizvoda. Mehanizan antimikrobnog djelovanja sorbata još nije u potpunosti istražen. Preporučeni dnevni unos sorbinske kiseline iznosi 25 mg/kg tjelesne mase te se smatra najmanje tosičnim konzervansom, iako u kombinaciji s drugim aditivima može stvarati spojeve štetne za zdravlje. Kako bi se utvrdilo moguće prekoračenja najveće dopuštene količine (NDK) sorbinske kiseline u proizvodima životinjskog podrijetla, tijekom petogodišnjeg razdoblja (2018. - 2022.) s hrvatskog tržišta prikupljeno je i analizirano 725 uzoraka, od čega 445 uzoraka mliječnih proizvoda i 280 uzoraka mesnih proizvoda. Od ukupnog broja uzoraka, sorbinska kiselina detektirana je u 37 uzoraka. Količina sorbinske kiseline u mesnim proizvodima kretala se u rasponu 6-73 mg/kg te u mliječnim proizvodima 6-797 mg/kg. U niti jednom od analiziranih uzoraka nije određena količina ovog aditiva veća od NDK definirane zakonodavstvom. Međutim, u cilju zaštite zdravlja potrošača nužna je daljnja sustavna kontrola ovog prehrambenih aditiva.

Ključne riječi

prehrambeni aditivi; sorbinska kiselina; sorbati; mliječni proizvodi; mesni proizvodi

Hrčak ID:

304539

URI

https://hrcak.srce.hr/304539

Datum izdavanja:

13.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 503 *