Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj veličine kontejnera na kvantitativne morfološke pokazatelje kod jednogodišnjih sadnica alepskoga bora (Pinus halepensis Mill.)

Goran Jelić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Vlado Topić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Lukrecija Butorac ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Anamarija Jazbec ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 920 Kb

str. 5-15

preuzimanja: 62

citiraj


Sažetak

Za uspješno pošumljavanje sredozemnog krškog područja trebalo bi zadovoljiti niz uvjeta, od kojih su najvažniji vrsta drveća i kvaliteta sadnica za pošumljavanje. Kako bi se utvrdio učinak pojedinog kontejnera na razvijenost (kvalitetu) nadzemnog i podzemnog dijela sadnica, analizirana su morfološka svojstva jednogodišnjih (1 + 0) sadnica alepskoga bora (Pinushalepensis Mill.) uzgajanih u različitim kontejnerima. U ovom istraživanju, korištena su četiri tipa kontejnera: Multipot 53/12 (‘’Bosnaplast 12’’), Multipot 33/18 (‘’Bosnaplast 18’’), T 7/24 (PVC tuljak 7/24) i T 8/24 (PVC tuljak 8/24). Varijable koje su proučavane u laboratoriju bile su: visina stabljike, promjer vrata korijena, biomasa nadzemnog dijela, biomasa korijena i ukupna biomasa biljke. Iz izmjerenih varijabli izračunata su dva morfološka indeksa: omjer nadzemni/podzemni i Dicksonov kvalitativni index. Skenerom STD 1600 i softwareom WinRhizo Pro utvrđene su morfološke dimenzije korijena: ukupna duljina, broj vrhova, površina plašta i volumen korijena. Za usporedbu morfoloških karakteristika sadnica prema tipu kontejnera korištena je analiza varijance (ANOVA) i višestruki Turkeyev post hoc test. Rezultati istraživanja morfoloških svojstava biljaka na uzorku od 20 sadnica po tipu kontejnera pokazali su značajno veće vrijednosti u većim kontejnerima (T 7/24 i T 8/24) u odnosu na manje kontejnere (MP 53/12 i MP 33/18). Analiza korijena sadnica alepskoga bora iz najmanjih kontejnera (MP 53/12) pokazuje izraziti stupanj deformacije istog, kod nešto većih kontejnera (MP 33/18) deformacija korijena prisutna je u znatno manjoj mjeri, ali je zato nedovoljna proraslost korijena kod sadnica uzgajanih u većim kontejnerima, iako kod njih nisu zapažene deformacije. Zbog izrazitih deformacija korijena sadnica alepskoga bora u kontejneru MP 53/12, a koji su posljedica neadekvatnih dimenzija istog i općenito, tehnološke zastarjelosti Multipot (‘’Bosnaplast 12 i 18’’) kontejnera, preporuča se njihovo
postupno napuštanje iz rasadničarske proizvodnje, te daljnjim istraživanjima raditi na pronalaženju novih, modernijih rješenja koja će biti prilagođena proizvodnji što kvalitetnijih sadnica namijenjenih pošumljavanju sredozemnog krškog područja.

Ključne riječi

Alepski bor; kontejneri; morfološke značajke; sadnice

Hrčak ID:

305395

URI

https://hrcak.srce.hr/305395

Datum izdavanja:

1.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 167 *