Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.46.4.5

Aminokiselinski sastav mošta nekih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatske

Snježana Jakobović ; The Institute for Scientific and Artistic Work, Croatian Academy of Sciences and Arts in Požega, Croatia
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Mario Jakobović ; Polytechnic in Požega, Croatia
Hrvoje Hrvojčec ; Coner winery, Jabučeta, Croatia
Igor Palčić ; Institute of Agriculture and Tourism, Poreč, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 130 Kb

str. 44-53

preuzimanja: 206

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Slobodne aminokiseline u moštu su važan izvor dušika za kvasce tijekom alkoholne fermentacije. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti aminokiselinski profil mošteva devet sorata vinove loze (šest bijelih i tri crne). Sorte vinove loze zasađene su u ujednačenim uvjetima tla i klime vinogorja Bilogora (Regija Kontinentalne Hrvatske, podregija Prigorje-bilogora) te su imale iste agrotehničke uvjete uzgoja. Pokus je postavljen 2015. godine. Rezultati su pokazali signifikantan utjecaj sorte na aminokiselinski sastav u moštevima bijelih i crnih sorti. Najzastupljenija aminokiselina u moštevima devet sorata vinove loze bila je arginin. Najveća koncentracija arginina kod bijelih sorata bila je u moštu Chardonnay (470,18 mg/l), a kod crnih sorata u moštu Lovrijenca (280,65 mg/l). Statistički značajne razlike nađene su između koncentracije ukupnih aminokiselina bijelih i crnih sorata. Najveća koncentracija ukupnih aminokiselina kod bijelih sorata bila je u moštu sorte Manzoni (1639,51 mg/l), a kod crnih sorata u moštu sorte Pinot crni (1173,12 mg/l)

Ključne riječi

slobodne aminokiseline; arginin; ukupne aminokiseline; mošt

Hrčak ID:

306377

URI

https://hrcak.srce.hr/306377

Datum izdavanja:

21.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 713 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.