Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33254/piaz.40.1.2

Rezultati istraživanja prapovijesne kamene gomile u Drinovcima s posebnim osvrtom na zlatne nalaze

Tino Tomas orcid id orcid.org/0000-0003-3372-9415 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 4.870 Kb

str. 41-73

preuzimanja: 169

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 4.870 Kb

str. 41-73

preuzimanja: 105

citiraj


Sažetak

U radu se donose rezultati zaštitnoga arheološkog istraživanja prapovijesne kamene gomile u Drinovcima (općina Grude, Federacija Bosna i Hercegovina). Iskopavanjima je dokumentirano ukupno pet grobova koji se mogu smjestiti unutar dva vremenska horizonta – prapovijesni (grobovi 1, 2 i 5) i srednjovjekovni (grobovi 3 i 4). Grob 1, iako devastiran, jedini je sadržavao nalaze. Riječ je o vitici izrađenoj od dvostruke – tzv. beskonačne, spiralno namotane zlatne žice, s tim kako je u neposrednoj blizini pronađen još jedan primjerak istih tipoloških obilježja koji je deformiran. Riječ je o, za sada, najstarijim poznatim te objavljenim zlatnim nalazima s prostora Bosne i Hercegovine. Najbolje analogije zlatnim predmetima iz Drinovaca pronalazimo u srednjem i početnim etapama kasnoga brončanog doba širega srednjoeuropskog prostora. Riječ je o predmetima sa širokim arealom rasprostiranja koji svjedoče o uključenosti prostora promatrane kulturne regije, odnosno lokalnih elita u tada već aktivnu supraregionalnu mrežu razmjene i komunikacije. Nadalje, istraživanjem su na prostoru između grobova prikupljeni i keramički ulomci prapovijesne fakture koji su mahom lišeni užih prepoznatljivih tipoloških elemenata. Prostor istraživane gomile je i kasnije, u vremenu kasnoga srednjeg vijeka, korišten kao mjesto pokopavanja, što je dosta dobro dokumentirana, no nažalost još uvijek slabo istražena praksa kulturne regije.

Ključne riječi

prapovijesna kamena gomila; brončano doba; zlatni nalazi; vitice od dvostruke spiralno namotane zlatne žice; arheologija u Bosni i Hercegovini; Drinovci (Grude)

Hrčak ID:

307057

URI

https://hrcak.srce.hr/307057

Datum izdavanja:

1.8.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 537 *