Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.55.3.7

Ispitivanje patvorenja komercijalnih mesnih proizvoda validiranom ELISA-metodom

Božica Solomun Kolanović orcid id orcid.org/0000-0002-4073-2498 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ines Varga ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Đurđica Božić Luburić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivana Varenina ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Nina Bilandžić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Maja Đokić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.220 Kb

str. 241-251

preuzimanja: 255

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada razvoj i validacija ELISA-metode za određivanje vrste mesa u mesu i mesnim proizvodima i njezina primjena u utvrđivanju autentičnosti i patvorenja komercijalnih mesnih proizvoda iz maloprodajnih lanaca u Republici Hrvatskoj. Razvijena metoda je pokazala 100 % specifičnost prema proteinima: goveda, svinja, ovca i peradi, bez unakrsne reakcije s antitijelima neciljnih vrsta hrane. Utvrđeno je da je metoda sposobna brzo i pouzdano detektirati 2 % proteina goveda, ovaca, peradi i svinja u uzorcima kuhanog mesa. Analiza mesnih proizvoda koji su prikupljeni iz različitih trgovačkih lanaca i mesnica u razdoblju od 2012. do 2022. pokazala je zadovoljavajuću podudarnost s deklariranim vrstama u 95,7 % slučajeva. Najmanje potencijalno pogrešno deklariranih proizvoda utvrđeno je kod konzerviranih svinjskih proizvoda. Čak je 35 % sudžuka, osim deklarirane govedine, sadržavalo i svinjetinu, dok je 26,7 % pilećih hrenovki sadržavalo nedeklariranu svinjetinu. S obzirom da su u 4,3 % ukupno analiziranih uzoraka utvrđena odstupanja mesnih proizvoda od navedenog na deklaraciji ističe se važnost sustavne prevencije i otkrivanja prijevara s hranom kroz uspostavu redovitog i učinkovitog sustava nadzora i kontrole.

Ključne riječi

meso; mesni proizvodiM sigurnost hrane; patvorenje mesnih proizvoda; ELISA metoda

Hrčak ID:

307166

URI

https://hrcak.srce.hr/307166

Datum izdavanja:

17.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 756 *