Veterinarska stanica, Vol. 55 No. 3, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.55.3.7
Ispitivanje patvorenja komercijalnih mesnih proizvoda validiranom ELISA-metodom
Božica Solomun Kolanović
orcid.org/0000-0002-4073-2498
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ines Varga
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Đurđica Božić Luburić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivana Varenina
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Nina Bilandžić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Maja Đokić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj je ovog rada razvoj i validacija ELISA-metode za određivanje vrste mesa u mesu i mesnim proizvodima i njezina primjena u utvrđivanju autentičnosti i patvorenja komercijalnih mesnih proizvoda iz maloprodajnih lanaca u Republici Hrvatskoj. Razvijena metoda je pokazala 100 % specifičnost prema proteinima: goveda, svinja, ovca i peradi, bez unakrsne reakcije s antitijelima neciljnih vrsta hrane. Utvrđeno je da je metoda sposobna brzo i pouzdano detektirati 2 % proteina goveda, ovaca, peradi i svinja u uzorcima kuhanog mesa. Analiza mesnih proizvoda koji su prikupljeni iz različitih trgovačkih lanaca i mesnica u razdoblju od 2012. do 2022. pokazala je zadovoljavajuću podudarnost s deklariranim vrstama u 95,7 % slučajeva. Najmanje potencijalno pogrešno deklariranih proizvoda utvrđeno je kod konzerviranih svinjskih proizvoda. Čak je 35 % sudžuka, osim deklarirane govedine, sadržavalo i svinjetinu, dok je 26,7 % pilećih hrenovki sadržavalo nedeklariranu svinjetinu. S obzirom da su u 4,3 % ukupno analiziranih uzoraka utvrđena odstupanja mesnih proizvoda od navedenog na deklaraciji ističe se važnost sustavne prevencije i otkrivanja prijevara s hranom kroz uspostavu redovitog i učinkovitog sustava nadzora i kontrole.
Ključne riječi
meso; mesni proizvodiM sigurnost hrane; patvorenje mesnih proizvoda; ELISA metoda
Hrčak ID:
307166
URI
Datum izdavanja:
17.9.2023.
Posjeta: 756 *