Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.11608/sgnj.28.2.4

Zdravstvena njega i njezin utjecaj na kulturu sigurnosti

Ivana Herak ; University North, Department of Nursing, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Croatia
Marijana Neuberg ; University North, Department of Nursing, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Croatia
Denis Grgurović ; County Hospital Čakovec, Department of Traumatology, I. G. Kovačića 1E, 40 000 Čakovec, Croatia


Full text: croatian pdf 165 Kb

page 96-104

downloads: 226

cite

Full text: english pdf 165 Kb

page 96-104

downloads: 123

cite


Abstract

Uvod: Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sigurnost pacijenata definira se kao „okvir organiziranih aktivnosti koji stvara kulture, procese, postupke, ponašanja, tehnologije i okruženja u zdravstvu“. Pacijenti imaju pravo očekivati da će se učiniti sve kako bi se osigurala njihova sigurnost kao korisnika svih zdravstvenih usluga. Danas se zdravstveni sustav bori sa svakodnevnim izazovima nedostatka ljudskih resursa, opterećenjem zdravstvenih djelatnika, velikim brojem složenih slučajeva, korištenjem novih tehnologija i mnogim drugim izazovima. Sigurnost pacijenata važna je komponenta zdravstvene zaštite, a ovisi o nizu čimbenika poput kulture sigurnosti, politici organizacije, kompetencijama zdravstvenog osoblja i načinu pružanja zdravstvene skrbi. Kultura sigurnosti prepoznaje visokorizične aktivnosti i definira se kao kultura bez okrivljavanja te kroz interdisciplinarnost traži rješenje za probleme.
Cilj: Cilj je rada sustavnim pregledom literature istražiti kulturu sigurnosti iz perspektive medicinskih sestara / tehničara te analizirati povezanost zdravstvene njege i sigurnosti pacijenata u zdravstvenim ustanovama.
Metode: Korištena je deskriptivna metoda, pregled znanstvene i stručne literature iz područja zdravstvene njege, kulture sigurnosti, sigurnosti pacijenata i neželjenih događaja.
Rezultati: Rezultati pokazuju da su karakteristike kulture sigurnosti u korelaciji s namjerom da medicinske sestre / medicinski tehničari prijave pogreške. Veća razina kulture sigurnosti uz razvijene kompetencije o sigurnosti pacijenata bila je značajno povezana sa smanjenom pojavom neželjenih događaja i infekcijama kirurškog mjesta, što ukazuje da bi kompetentnost medicinskih sestara mogla smanjiti pojavu štetnih događaja i utjecati na jačanje kulture sigurnosti pacijenata.
Zaključak: Poboljšani ishodi pacijenata povezani su s kulturom sigurnosti koju karakteriziraju zajednički stavovi pružatelja zdravstvene skrbi o važnosti sigurnosti pacijenata, lojalnosti, transparentnoj komunikaciji te zajedničko povjerenje u učinkovitost sigurnosnih mjera.

Keywords

medicinska sestra; zdravstvena njega; kultura sigurnosti; pacijent

Hrčak ID:

307242

URI

https://hrcak.srce.hr/307242

Publication date:

17.8.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 755 *