Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.3.3924

Biologija okoliša, povijesne životne osobitosti i akvakultura petrovog uha Haliotis tuberculata

Tea TOMLJANOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-5917-3315 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Martina KRBAVČIĆ JAMBROŠIĆ ; Cromaris d.d., Gaženička cesta 4b, 23000 Zadar, Croatia
Natalija TOPIĆ POPOVIĆ ; Laboratory for Aquaculture Biotechnology, Ruđer Bošković Institute, Bijenička 54, 10 000 Zagreb, Croatia
Ivančica STRUNJAK - PEROVIĆ ; Laboratory for Aquaculture Biotechnology, Ruđer Bošković Institute, Bijenička 54, 10 000 Zagreb, Croatia
Rozelinda ČOŽ - RAKOVAC ; Laboratory for Aquaculture Biotechnology, Ruđer Bošković Institute, Bijenička 54, 10 000 Zagreb, Croatia
Maria ŠPOLJAR ; Department of Biology, Zoology, Faculty of Science, University of Zagreb, Rooseveltov trg 6, 10000 Zagreb, Croatia
Daniel MATULIĆ ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 822 Kb

str. 643-651

preuzimanja: 50

citiraj


Sažetak

Petrovo uho je ekološki i ekonomski važan mekušac koji hranu nalazi u morskom ekosustavu, a također je i zanimljiva delikatesa za ljude. Stoga su na ovoj vrsti provedena brojna istraživanja kako bi se što uspješnije mogla uzgajati u novim staništima. Na morske mekušce utječu ribolov pridnenim kočama i uznemiravanje plodova mora, dok sezonske varijacije oceanografskih čimbenika također utječu na njihovu fiziologiju, reakcije na stres i preživljavanje. U ovom istraživanju dat je pregled brojnih studija vezanih uz rasprostranjenost i utjecaj različitih ekoloških čimbenika na ovu vrstu, te je dat morfološki opis petrovog uha. Osim toga, prikazani su čimbenici koji utječu na sazrijevanje, razmnožavanje i rast, kao važan dio procesa uzgoja. Drugi fokus bio je na prirodnoj prehrani ove vrste, kao i prehrani na uzgajalištima. Pri fiziologiji ove vrste navode se brojni čimbenici koji utječu na njezin rast, posebice antioksidativni stres. U povijesti akvakulture ukazuje se na nedostatke u znanju i njihova rješenja kako bi se petrovo uhu moglo uzgajati na novim područjima.

Ključne riječi

mekušci; akvakultura; morfologija; fiziologija; rast

Hrčak ID:

308158

URI

https://hrcak.srce.hr/308158

Datum izdavanja:

8.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 156 *