Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1759

Učinkovitost biljnih dodataka prehrani na svojstva trupa, masnokiselinski sastav i kvalitetu mesa tovnih pilića

Gudapureddy Vijaya Bhaskar Reddy ; Department of Livestock Products Technology, College of Veterinary Science, Sri Venkateswara Veterinary University, Tirupathi, Andhra Pradesh, India. *
Pidugu Amaravathi ; Department of Livestock Products Technology, College of Veterinary Science, Sri Venkateswara Veterinary University, Tirupathi, Andhra Pradesh, India.
Bhaskar Ganguly ; Ayurvet Limited, Katha (Vill), Baddi (P.O) Solan (Dist), India
Arub Ratan Sen ; ICAR-National Research Center on Meat, Chengicherla, Hyderabad, Telangana, India
Bandaru Venkata Vivekananda Reddy ; Department of Livestock Products Technology, College of Veterinary Science, Sri Venkateswara Veterinary University, Tirupathi, Andhra Pradesh, India

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 614 Kb

str. 447-462

preuzimanja: 216

citiraj


Sažetak

Ovo je istraživanje provedeno kako bi se ustanovio učinak dviju biljnih formulacija, AV/LMP/10 (skupina T1) (češnjak, Allium sativum) i AV/HLP/16 (skupina T2) (mješavina dobivena od stabla smirne mukul (Commiphora mukul) i piskavice (Trigonella foenum-graecum) u omjeru 50 : 50 %) na svojstva trupa, kemijski sastav - uključujući lipidni status i masnokiselinski sastav te kvalitetu mesa Vencobb 400 tovnih pilića. U odnosu na piliće kontrolne skupine i onih hranjenih formulacijom AV/LMP/10 (T1), pilići hranjeni formulacijom AV/HLP/16 (T2) imali su znakovito (P<0,05) kvalitetnija svojstva trupa s obzirom na tjelesnu masu prije usmrćivanja te dijelove trupa kao što su glava, vrat, bataci, koža, organi trbušne šupljine, crijeva, iznutrice i veleprodajni komadi pilića. Tovni pilići u skupini T2 imali su znakovito veći (P<0,01) postotak mesa od kontrolne skupine i skupine T1. Meso pilića iz skupine T2 imalo je znakovito veći (P<0,01) sadržaj vode i proteina te manji sadržaj masti od pilića u kontrolnoj skupini. Meso tovnih pilića u skupini T2 imalo je znakovito manje vrijednosti (P<0,01) triglicerida i veće vrijednosti fosfolipida i kolesterola nego meso pilića u kontrolnoj skupini. Znakovit je bio porast (P<0,01) postotka miristinske, palmitinske, oleinske, palmitoleinske, linoleinske i behenske kiseline te smanjenje vrijednosti stearinske kiseline u mesu tovnih pilića iz skupine T2. Dodatak biljne formulacije u skupini T2 znakovito je poboljšao (P<0,01) fizikalno-kemijska i senzorička svojstva mesa tovnih pilića. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da dodatak biljnih formulacija prehrani tovnih pilića znakovito utječe na svojstva trupa, kemijski - uključujući lipidni i masnokiselinski sastav te kvalitetu mesa pilića u odnosu na kontrolnu skupinu.

Ključne riječi

tovni pilići; biljni dodaci prehrani; svojstva trupa; kvaliteta mesa

Hrčak ID:

308827

URI

https://hrcak.srce.hr/308827

Datum izdavanja:

15.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 757 *