Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.55378/rv.47.2.2

Budućnost tehnika korekcije artefakta micanja na MR uređaju

Dubravko Bobinec ; Children’s Hospital Zagreb, The Department of Pediatric Radiology
Krešimir Dolić ; University Hospital of Split; University Department of Health Studies, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.199 Kb

str. 10-17

preuzimanja: 82

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.199 Kb

str. 10-17

preuzimanja: 47

citiraj


Sažetak

Micanje tijekom MR pregleda utječe na degradaciju slike u obliku „ghosting-a“ ili zamućenja i jedan je od posljednjih velikih neriješenih problema. Pokreti pacijenta mogu biti različitog opsega, smjerova i orijentacija pritom otežavajući pronalazak rješenja od ranih dana razvoja MR-a. Cilj ovog rada je prikazati razvoj budućih strategija provedenih istraživanja o tehnikama i načinima smanjenja utjecaja artefakta micanja na kvalitetu dobivenih slika u svakodnevnim kliničkim MR pregledima.
Danas postoje tri glavne strategije borbe sa artefaktom pomicanja: prevencija micanja, redukcija micanja i korekcija micanja. Uslijed nedostatka mogućnosti i iscrpljenih ideja, najviše se radi na razvoju korekcije micanja pomoću MR navigatora ili prospektivnih i retrospektivnih metoda.
Od budućih tehnika trenutno najveću perspektivu imaju SMS (Simultaneous Multi-Slice) sekvence i komprimirano opažanje (CS) zbog otpornosti na micanje i kraćeg vremena snimanja u usporedbi sa konvencionalnim sekvencama.
Generalnog rješenja za artefakt micanja trenutno nema, već se problemu pristupa prema specifičnom slučaju birajući metodu s najmanje nedostataka, a uzimajući u obzir i vrstu pokreta kao i sekvencu odabira.

Ključne riječi

MR, artefakt micanja, metode, budućnost, sekvence, korekcija

Hrčak ID:

309278

URI

https://hrcak.srce.hr/309278

Datum izdavanja:

18.10.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 229 *