Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.55378/rv.47.2.7

Incidencija planocelularnog karcinoma u pacijenata s karcinomom pluća dijagnosticiranim kompjuteriziranom tomografijom i patohistološki u 2022.godini u KBC-u Rijeka

Elizabeta Daus ; Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija
Ena Mršić ; Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, KBC-a Rijeka
Melita Kukuljan ; Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, KBC-a Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 346 Kb

str. 62-66

preuzimanja: 407

citiraj


Sažetak

Cilj: utvrditi histološke tipove raka pluća među bolesnicima kojima je kompujeriziranom tomografijom toraksa i patohistološki dijagnosticiran rak pluća te odrediti prevalenciju planocelularnog karcinoma. Nadalje, utvrditi spolnu i dobnu zastupljenost te udio pušača i nepušača među ispitanicima s dijagnosticiranim planocelularnim karcinom u odnosu na bolesnike oboljele od adenokarcinoma.
Metode: ova retrospektivna studija uključuje sve bolesnike kod kojih je u 2022.g. u KBC-u Rijeka, dijagnosticiran rak pluća. Svi podaci potrebni za provođenje ovog istraživanja (dob i spol bolesnika, patohistološki nalaz, dijagnostička metodu pomoću koje je pribavljen materijal za patohistološku analizu te pušački status), dobiveni su pretraživanjem bolničkih baza podataka (IBIS i ISSA).
Rezultati: u ovom istraživanju utvrđeno je sveukupno 147 novodijagnosticiranih primarnih karcinoma pluća. Udio bolesnika muškog spola s primarnim karcinoma pluća iznosio je 65,3%, a ženskog 34,7%. Najzastupljeniji histološki tip raka pluća bio je adenokarcinom, potvrđen kod 40,8% bolesnika, a potom planocelularni karcinom, dijagnosticiran kod 22,4% bolesnika. Pripadnika muškog spola među ispitanicima s adenokarcinomom bilo je 63,3%, a među ispitanicima s planocelularnim karcinomom 75,5%. U grupi oboljelih od adenokarcinomom bilo je 80% aktivnih ili bivših pušača cigareta, a među ispitanicima s dijagnosticiranim planocelularnim karcinomom 94 %. Udio pušača kod muškaraca oboljelih od adenokarcinoma iznosio je 92,2%, a kod planocelularnog 92%. U skupini žena oboljelih od adenokarcinoma bilo je 59,1% pušača, a u skupini oboljelih od planocelularnog karcinoma 100%.
Zaključci: planocelularni karcinom je drugi po učestalosti u bolesnika kod kojih je u 2022.g. u KBC-u Rijeka dijagnosticiran karcinom pluća nemalih stanica, nakon adenokarcinoma, s udjelom od 22,4%. Među bolesnicima oboljelim od planocelularnog karcinoma znatno veći je bio udio pripadnika muškog spola (75,8% naprema 24,2%), kao i udio pušača (94% naprema 80%) nego u onih oboljelih od adenokarcinoma.

Ključne riječi

CT toraksa, planocelularni karcinom pluća, adenokarcinom, primarni tumori pluća, pušenje cigareta.

Hrčak ID:

309881

URI

https://hrcak.srce.hr/309881

Datum izdavanja:

18.10.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 575 *