Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima

Žaneta Ugarčić-Hardi ; Sveučilište u Osijeku
Gabrijela Dumančić ; Zavod za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije
Daliborka Koceva Komlenić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Marko Jukić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 230 Kb

preuzimanja: 299

citiraj


Sažetak

Visoki krvni tlak je glavni uzročni čimbenik srčanih bolesti i moždanog udara, koji može biti uspješno smanjen redukcijom unosa natrija (preko kuhinjske soli) u prehrani. Unos soli za stanovništvo diljem Europe, pa tako i Hrvatske, je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje. Prosječan unos soli u svijetu iznosi oko 10-13 g/dan, a u Hrvatskoj i više. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su 5-6 g/dan.

Ključne riječi

smanjenje unosa soli; pekarski proizvodi

Hrčak ID:

310371

URI

https://hrcak.srce.hr/310371

Datum izdavanja:

7.1.2010.

Posjeta: 508 *