Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PODUDARNOST NEKIH MJERA ZA UBLAŽENJE POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA I ZA POBOLJŠANJE STANJA ZDRAVLJA

Berislav Skupnjak ; MED-EKON, d.o.o. za organizaciju i ekonomiju zdravstva
Branimir Čvorišćec ; Klinička bolnica "Sveti Duh"


Puni tekst: hrvatski pdf 272 Kb

preuzimanja: 36

citiraj


Sažetak

Polazišni je pristup autora osvrt na sve izraženiju pojavnost zatopljenja našeg planeta. Navode sve pogibeljnije posljedice tog fenomena koji je izazvan ljudskim ponašanjem i stilom življenja pretežito zbog produciranja prevelike količinu CO2. Taj fenomen zabrinjava cjelokupno čovječanstvo, pa su se time morale pozabaviti i najveće svjetske međudržavne organizacije, u prvom redu sustav Ujedinjenih naroda a među njima i Svjetska zdravstvena organizacija. One uz ostalo plediraju da angažman zdravstva koji je - po mišljenju autora – ne može biti usredotočen samo na posljedice već se pridružiti i mjerama za sprečavanje globalnog zatopljenja.

U sklopu tih mjera posebno su zainteresirani za akcije koje se preporučuju a u svezi su s stvaranjem i kultiviranjem štoviše biljnog raslinja, prvenstveno pošumljivanjem obzirom da se time apsorbira pretjerana količina CO2, a emitira toliko dragocijenjeni kisik.

Nabrajaju zajednička svojstva i blagotvorna djelovanja tih mjera koje su usmjerene u vezi gajenja raslinja i pošumljavanja na ublaženje klimatskih promjena, ali i na poboljšanje stanja zdravlja, pa nabrajaju 12 mogućih odlika i svojstava koja djeluju istovemeno kao što su primjerice: utjecaji na stabilizaciju temperature, veća produkcija kisika, sprečavanje onečišćenja zraka, ublaženje buke i sl.

Potsjećaju kako je zdravstvo svojevremeno – u prigodi velikih valova vručine 2003. godine - preuzelo primat među svim sektorima I prvo organiziralo stručno znanstveni skup posvećen međuodnosu klimatskih promjena i zdravlja i tom prigodom navelo je nekoliko konkretnih prijedloga od kojih su neki u primjeni.

Poradi toga se očekuje da će ovaj puta ponovno doći do izražaja inicijativnost i angažairanost sektora zdravstva.

Ključne riječi

Klimatske promjene, promocija zdravlja

Hrčak ID:

310373

URI

https://hrcak.srce.hr/310373

Datum izdavanja:

7.1.2010.

Posjeta: 106 *