Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sveci liječnici i medicinske sestre i sveci zaštitnici medicinske profesije

Elvira Koić ; Ordinacija prim.mr.sc. Elvira Koić dr.med. d.o.o.


Puni tekst: hrvatski pdf 119 Kb

preuzimanja: 69

citiraj


Sažetak

U većini religija svetim se smatra onaj tko je tijekom života bio krijepostan, čuvao osjećaje časti i poštovanja prema Bogu, tj. koji je svojim životnim primjerom moralno podigao zajednicu, približio se idealu ili dao primjer svima kako bi se trebali ponašati. Životne priče svetaca se bilježe i prepričavaju sa svrhom produbljenja vjere i moralnog inspiriranja budućih generacija.
Termin "svet" je izveden iz latinskog sanctus (holy, svet), što je direktni prijevod grčke riječi hagios (άγιος), koja isto znači svet, a primjenjuje se na svete osobe, mjesta (npr. sveta planina), samo Evanđelje (Sveto Pismo) ili pojavu Boga (Duh Sveti).
Rani kršćani su koristili termin "svet" više narativno, kada su govorili o specifičnim osobama, a i međusobno su se tako oslovljavali, jer su se smatrali posvećenim samom pripadnošću kršćanstvu, nakon čina krštenja. Potom se svetim smatrala osoba koja je prepoznata po visokom nivou svetosti, gotovo savršenog života i svjedočenja duboke vjere, koji određuju duboko poštovanje i činjenje akcija motiviranih isključivo Božjom voljom.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310379

URI

https://hrcak.srce.hr/310379

Datum izdavanja:

7.1.2010.

Posjeta: 124 *