Skip to the main content

Editorial

Od Župana Bjelovarsko-bilogorske županije

Čačija Miroslav ; Bjelovarsko - bilogorska županija


Full text: croatian pdf 103 Kb

downloads: 40

cite


Abstract

Poštovani čitatelji,

zadovoljstvo mi je obratiti Vam se u ime Bjelovarsko-bilogorske županije. Svoju Županiju najradije predstavljamo sloganom „ Zelene oaze zdravlja, znanja, tradicijskih vrijednosti i pravih prilika.“
Kao što vidite, zdravlje smo stavili prije svega, pa u skladu s tim Bjelovarsko-bilogorska županija nastoji osigurati uvjete u kojima će njezini stanovnici očuvati svoje zdravlje, ali i pomoći im kada je ono narušeno.
Prirodne ljepote i još uvijek čist zrak, domaća hrana, većinski proizvedena i uzgojena na obiteljskim gospodarstvima po broju kojih smo vodeći u Hrvatskoj, biciklističke i konjičke staze, i još bismo mogli dosta toga nabrojati pa da doista pomislite da smo nestvarna oaza zdravlja.
Sve to doista i jest tako, no danak civilizacije, borba za egzistenciju, sjedilački način života, previše tehnološki obrađenih namirnica u prehrani, ovisnosti i sl. i nama su donijeli bezbroj zdravstvenih tegoba današnjice. Sa svim tim nosimo koliko je to regionalna samouprava u mogućnosti, u obitelji smo „Zdravih županija“ Republike Hrvatske, nastojimo doskočiti kardiovaskularnim bolestima po kojima smo u samom vrhu u državi, animiramo i mlado i staro da vježba i trči što je više moguće. Sufinanciramo mnogobrojne sportske događaje poput Međunarodnog maratona od čazmanskog i zagrebačkog kaptola, Vrtićke olimpijade, godišnje više od tri tisuće osnovnoškolaca sudjeluje na raznim natjecanjima. Sljedeće školske godine u suradnji sa županijskim Savezom pčelara, u vrtićima i osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije pokrećemo projekt „Čaša mlijeka – žlica meda“ kako bi naši najmlađi od najranije dobi stjecali zdrave prehrambene navike. Naša županijska Liga za borbu protiv raka brojim akcijama prodaje jabuka, mimoza, narcisa, utrkom Terry Fox tijekom godine, uz našu podršku, javnosti skreće pažnju na zloćudne bolesti koje haraju i našom Županijom, a riječ je o karcinomima debelog crijeva, dojki, pluća i raka grlića maternice koji su najčešći u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Skreće pažnju na sve ono što sami možemo učiniti da bismo očuvali zdravlje.

Keywords

Hrčak ID:

310405

URI

https://hrcak.srce.hr/310405

Publication date:

7.4.2010.

Visits: 97 *