Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Svjetsko istraživanje o uporabi duhana u mladih (GYTS)

Marina Kuzman
Vlasta Hrabak-Žerjavić
Tanja Ćorić
Dijana Mayer
Verica Kralj


Puni tekst: hrvatski pdf 102 Kb

preuzimanja: 36

citiraj


Sažetak

O pušenju mladih ima mnogo lokalnih, nacionalnih pa i kontinentalnih istraživanja. No nema svjetskih, usporedivih, globalnih istraživanja koja bi omogućila praćenje uporabe duhanskih proizvoda među adolescentima s različitih kontinenata, iz različitih kulturoloških okruženja i pod različitim utjecajima. Osim toga, većina se istraživanja usmjerava na samu naviku te neke stavove i ostala rizična ponašanja povezana s pušenjem, a malo ih obraća pozornost na čimbenike okoline koji na tu naviku imaju ponekad i presudan utjecaj.
U prosincu 1998, “Inicijativa bez duhana" održala je sastanak u Ženevi zajedno s Centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, UN fondacijom za djecu (UNICEF), Svjetskom bankom, i predstavnicima svake od 6 regija Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se raspravilo o potrebi standardizacije mehanizama o sakupljanju podataka o uporabi duhana u mladih na globalnoj razini. Sastanak je rezultirao razvitkom “Globalnog sustava za praćenje duhanskih proizvoda”, od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji se koristi “ Svjetskim istraživanjem o uporabi duhana u mladih” (GYTS), kao anketom za prikupljanje podataka.
Centar za kontrolu bolesti (Atlanta) i Svjetska zdravstvena organizacija osmislili su istraživanje Global Youth Tobacco Survey (GYTS) čija je svrha sagledati problematiku uporabe duhana u mladih s različitih stajališta.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310455

URI

https://hrcak.srce.hr/310455

Datum izdavanja:

7.4.2010.

Posjeta: 105 *