Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Moralno i duhovno zdravlje – kako do njega

Ilija Jurković


Puni tekst: hrvatski pdf 91 Kb

preuzimanja: 54

citiraj


Sažetak

Nitko se nije rodio s formiranim životnim stavovima. Dakle, rođenje ne donosi sa sobom savjest, dostojanstvo i moral, humanost, solidarnost i etičko ponašanje, odgovornost i disciplinu, ljubav i domoljubje.
Isto tako, majka nije rodila malo čedo koje je predodređeno za aroganciju, grubost, sebičnost, nemoralnost i neodgovornost, nehumanost, nekulturno ponašanje i zle pobude.
Nadalje, ni visko obrazovani, naučni i svestrani ljudi, ne garantiraju nam da imamo pred sobom čestitog i časnog pojedinca, kojega krasi dostojanstvo, moralnost i etika, humanost i plemenitost, kultura ponašanja i domoljublje - kao ni civilizacijsku komunikaciju sa drugim ljudima.

Najveća moralno-etička kriza pojedinca i društva. Mito, korupcija, kriminal i nasilje, krađa i nepravda, prevare i laži, sebičnost i zlonamjernost su riječi i stvarnost koje dominiraju u svakodnevnom kolokvijalnom razgovoru, dnevnom tisku i televiziji.
Osobe sa gornjim karakteristikama su ipak u manjini. Mogima od nas nanose nezadovoljstvo, psihološku bol, patnju, tugu i razočaranost. Zar ne? Zašto je društvo dozvolilo formiranje i bitisanje takovih ljudi?

Ključne riječi

Hrčak ID:

310463

URI

https://hrcak.srce.hr/310463

Datum izdavanja:

7.4.2010.

Posjeta: 120 *