Skip to the main content

Professional paper

Debljina - ozbiljan društveni problem

Tatjana Alavanja


Full text: croatian pdf 120 Kb

downloads: 36

cite


Abstract

Nužnost edukacije u svim segmentima društva javnog i privatnog sektora glede problema debljine, te suviše podcijenjena uloga tjelesne aktivnosti zbog čega ciljanom edukacijom treba pojačati interes i osigurati metode, kao i prostor za provedbu aktivnosti za sve uzraste, samo su neki od zaključaka sa nedavno održanog okruglog stola na Tribini Grada Zagreba na temu „Debljina - ozbiljan društveni problem“ u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

Osim toga, nakon diskusije nazočni su se složili da su uvedene smjernice u dječjim vrtićima odličan primjer za promjene u školama a potreban je angažman kako društvenog, tako i privatnog sektora. Uočena je razlika od predškolskog (dobar primjer u praksi) odgoja i školskog odgoja (preporuka za sustavne promjene).

Prof. dr.sc. Mirko Koršić, FRCP, te predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a je istaknuo kako je debljina itekako ozbiljan javnozdravstveni problem jer je svaki drugi stanovnik debeo, a od ranije pretile osobe postaju još deblje. Dakle, debljina u svijetu poprima epidemiološke razmjere a puno bolja nije ni situacija u Hrvatskoj.

Keywords

Hrčak ID:

310485

URI

https://hrcak.srce.hr/310485

Publication date:

7.4.2010.

Visits: 85 *