Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stavovi i iskustva umirovljenika Matice grada Osijeka nakon pohađanja edukacije o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama

Josipa Selthofer ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište u Osijeku
Ines Hocenski orcid id orcid.org/0000-0001-6271-2853 ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište u Osijeku
Tomislav Jakopec ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 289 Kb

verzije

str. 25-44

preuzimanja: 64

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je ovog rada utvrditi stavove i mišljenja članova Kluba umirovljenika grada Osijeka nakon edukacije provedene s ciljem obučavanja umirovljenika informacijsko- komunikacijskim vještinama.
Cilj. Cilj je ovog rada utvrditi stavove i mišljenja članova Kluba umirovljenika grada Osijeka nakon edukacije provedene s ciljem obučavanja umirovljenika informacijsko-komunikacijskim vještinama.
Rezultati. Rezultati provedenog intervjua i fokus-grupe ukazuju na to da većina umirovljenika dijeli želju za učenjem i dodatnim informatičkim znanjem. Posjeduju barem jedan uređaj (većinom stolno računalo ili pametni telefon) preko kojeg posjećuju društvene mreže, pretražuju potrebne informacije i čitaju dnevne vijesti. Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju smatraju da im je potrebno još sličnih radionica kako bi postojeća znanja utvrdili i proširili. Nakon provedenih radionica umirovljenici su svjesni prednosti koje im donose informatička znanja te navedene spoznaje povezuju s korištenjem tehnologije tijekom pandemije bolesti COVID-19, kada im fi zički odlasci na određena mjesta (primjerice liječniku) nisu bili mogući. Rezultati fokus-grupe u kojoj je promatrana 3D-stvarnost pomoću VR-naočala pokazuju kako ispitanici nisu ranije bili upoznati s pojmovima virtualne stvarnosti. Po mišljenju sudionika, radionica je trajala prekratko, osjećali su se dezorijentirano te ih se naočale nisu previše dojmile. Istaknuli su također kako su ih prekratko nosili da bi nešto istaknuli kao prednost te se ne sjećaju izloženog sadržaja, ali im je bilo zanimljivo. Većina navodi kako bi voljeli ponoviti iskustvo, ali uz bolje upute i dulje nošenje naočala.
Ograničenja. Uzorak istraživanja ograničen je na specifi čnu podskupinu umirovljenika
članova Kluba, nije reprezentativan za cijelu populaciju umirovljenika u gradu Osijeku ni u Republici Hrvatskoj.
Vrijednost. Rezultati istraživanja ukazuju na stavove i mišljenja osoba treće životne dobi spram edukacije u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija i virtualne stvarnosti. Rezultati istraživanja doprinose realizaciji projekta „Aktivna mirovina“.

Ključne riječi

edukacija; informacijsko-komunikacijske tehnologije; osobe starije životne dobi; virtualna stvarnost

Hrčak ID:

310696

URI

https://hrcak.srce.hr/310696

Datum izdavanja:

16.5.2023.

Posjeta: 140 *