Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zagrebački bibliobus kao centar stjecanja digitalnih vještina

Nika Čabrić ; Knjižnice grada Zagreba
Tamara Kolić orcid id orcid.org/0000-0002-2781-9660
Matjaž Stibilj ; Valvasorjeva knjižnica Krško


Puni tekst: hrvatski pdf 243 Kb

verzije

str. 321-336

preuzimanja: 53

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada prikazati sudjelovanje Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba od 2018. do 2022. godine u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) koji se bave STEM- područjem. To su projekti „STEM revolucija se nastavlja: Knjižnice“, „Digitalni građanin“ i „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“. Navedeni projekti potiču korištenje digitalnih tehnologija u knjižnicama kako bi se one razvile u napredne centre za stjecanje digitalnih vještina. Pružanjem pokretne knjižnične usluge nastoje se smanjiti posljedice socijalne isključenosti te podići kvaliteta i standard života u zajednici svih građana te tako pridonijeti ostvarivanju prava svakog pojedinca na pristup informacijama, znanju i kulturi, što ujedno uključuje i predstavljanje novih tehnologija djeci koja žive i u gradskim i perifernim naseljima te pohađaju osnovne i područne škole.
Pristup/metodologija. Tijekom pet godina su djelovanja Bibliobusne službe u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih, od kojih su dvije u cijelosti obilježene epidemijom koronavirusne bolesti, prikazat će se uspješnost koja je pratila provođenje projekata kroz 2018. i 2019. te stagnacija koja je uslijedila kroz 2020. i 2021. godinu i početak revitalizacije projekta u 2022. godini. Podaci su prikupljeni u izvještajima o radu Bibliobusne službe, na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba te iz stručnih i drugih radova o Bibliobusnoj službi Knjižnica grada Zagreba.
Rezultati. Prikazom sudjelovanja u projektima nastojalo se ukazati na uspješnost njihove provedbe i odvijanje aktivnosti u skladu sa suvremenim IFLA-inim Smjernicama za pokretne knjižnice (2011). Također, aktivnosti su se temeljile na uvažavanju društvenih i demografskih promjena u lokalnoj sredini, informatizaciji knjižničnog sustava i modernizaciji informatičke opreme Bibliobusne službe i odličnoj međuinstitucionalnoj suradnji. Ukazuje se i na ono najvažnije, a to je da se pružanjem usluga pokretne knjižnične nastoje smanjiti posljedice socijalne isključenosti te podići kvaliteta i standard života u zajednici svih građana te tako pridonijeti ostvarivanju prava svakog pojedinca na pristup informacijama, znanju i kulturi, što ujedno uključuje i predstavljanje novih tehnologija djeci koja žive i u gradskim i perifernim naseljima te pohađaju osnovne i područne škole.
Društveni značaj. Uključivanjem u IRIM-ove projekte knjižnice se, a tako i pokretne knjižnice, razvijaju u napredne centre za stjecanje digitalnih vještina. Društveni značaj očituje se u nastojanju smanjenja posljedica socijalne isključenosti pružanjem pokretne
knjižnične usluge koja ujedno uključuje i predstavljanje novih tehnologija djeci koja žive i u gradskim i perifernim naseljima te pohađaju osnovne i područne škole.
Originalnost/vrijednost. Rad je doprinos malobrojnoj objavljenoj stručnoj literaturi o sudjelovanju Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih koji se bave STEM-područjem kao što su projekti „STEM revolucija se nastavlja: Knjižnice“, „Digitalni građanin“ i „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“.

Ključne riječi

Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba; „Digitalne knjižnice za lokalni razvoj“; „Digitalni građanin“; Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM; „STEM revolucija se nastavlja: Knjižnice“

Hrčak ID:

310716

URI

https://hrcak.srce.hr/310716

Datum izdavanja:

16.5.2023.

Posjeta: 138 *