Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zdravstvena njega u kući - Zdenac Senj

Ivica Šubarić


Puni tekst: hrvatski pdf 76 Kb

preuzimanja: 50

citiraj


Sažetak

Imajući u vidu višegodišnje iskustvo rada medicinskih sestara u njezi u kući, osnova dobre suradnje s pacijentom odnosno njegovom obitelji jest na nama – zdravstvenim djelatnicima.



Između ostalog, uvjet dobre suradnje je dobra priprema medicinske sestre koja se sastoji od uvida u medicinsku dokumentaciju (u suradnji s liječnicima primarne prakse i s patronažnim sestrama) te pripremi potrebitog medicinskog materijala (leukopor, zavojni materijal, rukavice, šprice…).



Osobito je važan i prvi kontakt s pacijentom, koji uključuje stručno znanje i materijalno-tehničku pripremljenost, što naposljetku rezultira pacijentovim povjerenjem i dobrom suradnjom s obitelji. Čest je slučaj teško bolesnih pacijenata, koji u termalnoj fazi bolesti gube zainteresiranost za suradnju. I u toj fazi ima slučajeva da se uz pomoć članova obitelji razgovorom i općenito pozitivnim stavom održi visok stupanj suradnje s pacijentom.



Mi svojim ponašanjem moramo unositi što više radosti u bolesničku svakodnevicu. Medicinske sestre ustanove „Zdenac“ čine to obavljajući i mnoge poslove vezane uz brigu i skrb o pacijentu, donoseći im lijekove, novine, kruh i mlijeko…



Primjer dobre suradnje s pacijentom dogodio se nedavno kod pacijenta koji je imao dijagnozu – gangrena stopala. Svi nalazi doista mu nisu išli u prilog, pa je u jednom trenutku bilo mišljenje kirurga da se stopalo amputira. Međutim, njegov nevjerovatan optimizam, ohrabren trudom i svakodnevnom brigom medicinske sestre, uz adekvatno liječenje antibiotikom, rezultiralo je izlječenjem.



Pozitivnih primjera iz prakse ima podosta, no ovaj je jedan od zanimljivijih koji je na naše veliko zadovoljstvo sretno završio.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310806

URI

https://hrcak.srce.hr/310806

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 132 *