Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Praktična dezinfekcija u svakodnevici

Josip Bakić


Puni tekst: hrvatski pdf 447 Kb

preuzimanja: 138

citiraj


Sažetak

Od svih načina provedbe mjera i postupaka DDD u svakom slučaju najstarija je dezinfekcija ili raskužba. Ona svoje podrijetlo vodi još iz starijeg brončanog doba, preko naslijeđa Abrahamovih predaka Kananaca, kroz propise Mojsijevog Levitskog zakonika (1250.-1230. prije Krista) u koje je utkano naslijeđe starih običaja i propisa koje su Izraelci prihvatili u susretu s drugim narodima ili ih stekli sami u svojoj prošlosti. Početne raskužbene odrednice možda su čak i nešto mlađe iz željeznog doba, no to bitno ne mijenja njihovu općecivilizacijsku i zdravstvenu vrijednost.
Tako se među zdravstvenim propisima strogo odvaja guba (vjerojatno lepra), šuga te osip, kao i moguće pojave gube (plijesni) na odjeći, koži, vuni ili kući te se u smislu zaštite i suzbijanja pošasti određuje pranje (raskužba) ili potpuno uništavanje (spaljivanje) zaraženog predmeta, dok se u pogledu pljesnive kuće određuje struganje i žbukanje zaraženog mjesta, a u slučaju ponovne pojavnosti rušenje kuće uz neškodljivo uklanjanje zaraženog materijala izvan naselja.
I predkarantenski (izolacijski) propisi pripadaju u isto doba, tako propisi o gubavcima izrijekom određuju boravak izvan Izraelskog tabora, što se kasnije provlači kroz srednji vijek, a kod nas u nizu zdravstvenih statutarnih odrednica gradova Jadranske hrvatske primjerice Statut grada Dubrovnika "De Leprosis" (1335) ili "Splitski statut" (1312) u kojima se izrijekom određuju mjesta za boravak i kretanje gubavaca.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310819

URI

https://hrcak.srce.hr/310819

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 215 *