Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Hrvatski specijalisti i udruga laringektomiranih pomažu Makedoniji u liječenju i organiziranju rehabilitacije oboljelih od raka grla

Miloš Manestar


Puni tekst: hrvatski pdf 50 Kb

preuzimanja: 35

citiraj


Sažetak

Već prije godinu dana , osnovana je udruga „ Močni glas“ Makedonije,koja okuplja operirane od raka grla pod pokroviteljstvom direktora klinike za ORL Skopskog medicinskog fakulteta prof.dr.sc.Nikole Nikolovskog.

Predsjednik udruge je gosp.Danail Danailovski iz Strumice.

Posredstvom potpredsjednika Europske koalicije udruga laringektomiranih (C.E.L.) prim.dr. Miloša Manestra, predsjednika HZL, predali su zamolbu za primitak, koji im je načelno odobren.

U zadnjem tjednu studenog 2010.god. je Hrvatski tim na čelu sa prof.dr.sc.Dragom Pregometom, predstojnikom Klinike za kirurgiju glave i vrata i ORL REBRO ugradio prve „govorne proteze“ na Klinici u Skopju, a izabrano je već tridesetak potencijalnih kandidata za takovu operaciju.

Prof.Tamara Živković-Ivanović sa Fonijatrijskog Zavoda ORL klinike Rebro održala je širem stručnom skupu predavanje o rehabilitaciji i usvajanju nadomjesnog govora kod osoba se odstranjenim glasnicama.

Tom je prilikom kao stručni voditelj Hrvatske zajednice laringektomiranih iznijela mnogo podataka o radu i važnosti Udruga u postoperativnoj rehabilitaciji i održavanju kvalitete života.

Taj je događaj zabilježen u medijima, dat je intervju na TV, a „Utrinski vjesnik“ iz Skopja je 26.11.2010. objavio opširan članak.

Odaziv operiranih i njihovih obitelji je velik, što se vidi po javljanju na mail adresu HZL (www.larynx-hr.org ), a mnogo se očekuje od njihove logopedinje, koja je pozvana na obuku na ORL kliniku u Zagreb, gdje će biti i gost Hrvatske zajednice laringektomiranih.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310842

URI

https://hrcak.srce.hr/310842

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 106 *