Skoči na glavni sadržaj

Vijest

Javno priznanje "Pečat Grada Osijeka" dodijeljen dr Tiboru Santu za osobita ostvarenja na području zdravstva

Vijesti Vijesti


Puni tekst: hrvatski pdf 52 Kb

preuzimanja: 33

citiraj


Sažetak

G. Tibor Santo, dr. med. dobio je javno priznanj "Pečat Grada Osijeka" za osobita ostvarenja na području zdravstva.

Rođen je 1954. god. u Zdencima, a osnovnu i srednju školu završio je u Osijeku. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1978., poslijediplomski studij javnog zdravstva pohađao od 1982.-84., specijalizaciju iz Socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite od 1984.-87., a specijalistički ispit položio 1987. U razdoblju od 1978.-87. zaposlen je u Domu zdravlja Osijek kao liječnik opće medicine i specijalizant, a nakon toga voditelj je Službe socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo OBŽ. U razdoblju od 2000.-04. zastupnik je u Hrvatskom saboru, a u razdoblju od 1993.- 2001. član je Poglavarstva Grada Osijeka zadužen za područje socijalne skrbi i zdravstva, te u tom razdoblju i koordinator projekta „Osijek-zdravi grad“ kao i Gradonačelnici-branitelji djece“. Od 1979.-2006. nastavnik je u dopunskom radu na Medicinskom fakultetu u Osijeku te na Višoj medicinskoj školi.
Od polovice 2006. obavlja dužnost koordinatora Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za OBŽ, član je Gradske lige protiv raka od 1984. , a od 1988. predsjednik komisije za zdravstveno prosvjećivanje. Objavio je više znanstvenih radova, a povodom 40-godišnjice rada Lige protiv raka primio je Zlatnu plaketu za osobit doprinos radu Lige. Nositelj je odličja reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske
Djelujući u Ligi protiv raka bilježi zasluge u poticanju suradnje Mammae kluba sa srodnim klubom u Pečuhu s čijim članicama se izmjenjuju iskustva, organiziraju druženja i predavanja. Osobito treba istaknuti djelovanje Dr. Sante na uskoj povezanosti Mammae kluba i Zavoda za javno zdravstvo kroz provođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke te redovito sudjelovanje na Danu narcisa i Danu ružičaste vrpce. Posebne zasluge ima i na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, upoznavanju s čimbenicima rizika za razvoj raka, radu na osposobljavanju stanovništva u samozaštiti, provođenju akcija ranog otkrivanja raka, kao i izradi i izdavanju zdravstveno-odgojnih materijala.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310845

URI

https://hrcak.srce.hr/310845

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 114 *