Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.32676/n.7.1.8

Konkurentnost i globalni trendovi u prehrambenoj industriji

Sanja Franc orcid id orcid.org/0000-0001-8787-4429
Emanuel Kujevac


Full text: english pdf 183 Kb

page 99-108

downloads: 350

cite


Abstract

Prehrambena industrija ima stratešku ulogu u globalnom gospodarstvu i uvelike doprinosi postizanju
Ciljeva održivog razvoja, ali istodobno uzrokuje značajno ekološko zagađenje i iscrpljivanje resursa.
Maksimiziranje koristi i smanjenje troškova od prehrambene industrije stoga je izazovan zadatak.
Predmet ovog rada su suvremeni svjetski trendovi i čimbenici konkurentnosti prehrambene industrije.
Svrha je rada analizirati što određuje razinu konkurentnosti i najnovije trendove u prehrambenoj
industriji kako bi se izveli zaključci o ulozi i doprinosu prehrambene industrije održivom razvoju i
konkurentnosti. Analiza je pokazala da su inovacije u proizvodnji i preradi hrane, kao i diverzifikacija
ponude ključni za postizanje održivog razvoja i konkurentnosti. Glavni pokretač inovacija u
prehrambenoj industriji su očekivanja i novi zahtjevi potrošača. Potrošači su sve više ekološki osviješteni
i zabrinuti zbog vlastitog ekološkog otiska, što povećava potražnju za prehrambenim proizvodima čija
proizvodnja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš, pa često biraju proizvode poduzeća s društveno
odgovornom poslovnom praksom.

Keywords

konkurentnost; Ciljevi održivog razvoja; globalna prehrambena industrija

Hrčak ID:

267090

URI

https://hrcak.srce.hr/267090

Publication date:

13.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 760 *