Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.59245/ps.32.4.5

Normativno uređenje rada za opće dobro u izabranim jurisdikcijama: Komparativan pregle

Nevena Aljinović ; Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, RH


Puni tekst: hrvatski pdf 377 Kb

str. 424-452

preuzimanja: 105

citiraj


Sažetak

U ozračju porasta broja zatvorske populacije i pretrpanosti zatvorskih kapaciteta s čime je bio suočen velik broj zemalja svijeta, popraćen kritikama kratkotrajnih kazni zatvora i troškovima održavanja zatvorskog sustava, alternativna rješenja institucionalnom zatvaranju pokazala su se trezvenom reakcijom na novonastali društveni problem. Među alternativnim sankcijama i mjerama, rad za opće dobro iskristalizirao se kao svojevrsna panaceja kratkotrajnim kaznama zatvora i pozicionirao visoko na pijedestalu društvenih alternativnih traženja, kao vidljiva i opipljiva pragmatična mjera povrata duga zajednici. Širokoj uporabi rada za opće dobro nedvojbeno su pridonijeli različiti modaliteti njegove primjene i provođenja koji se razlikuju u pojedinim jurisdikcijama. Tako njegova pravna priroda oscilira između samostalne sankcije i zamjene za iz
rečene kazne (zatvorske ili novčane), ponekad je alternativa supletornom zatvoru ili alternativa uvjetnom odustanku od kaznenog progona ili je, pak, poseban uvjet uz uvjetnu osudu ili za uvjetni otpust.
Cilj ovog rada jest penološka analiza prirode, primjene i izvršenja rada za opće dobro, kao i njegovo pozicioniranje u sustavu kažnjavanja i izvršenja kazne u odabranim jurisdikcijama. Pružajući koncizan i jezgrovit opis različitih aspekata primjene rada za opće dobro, cilj je identificirati zajednička obilježja i postojeće razlike pojedinih zakonodavnih rješenja. U tom pogledu, autorica analizira evoluciju pravne regulacije rada za opće dobro te pruža komparativnu analizu normativnog uređenja u pojedinim europskim zemljama.

Ključne riječi

rad za opće dobro, društveno koristan rad, kazna rada, alternativne sankcije, alternativne mjere

Hrčak ID:

311287

URI

https://hrcak.srce.hr/311287

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 237 *