Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/7/2/1

Mišljenje pacijenata i medicinskih sestara/tehničara o profesionalnom izgledu u sestrinstvu

Lidija Galović orcid id orcid.org/0009-0009-5078-6738 ; Dom zdravlja Osječko-Baranjske županije, Osijek, Hrvatska
Nikolina Farčić orcid id orcid.org/0000-0001-8289-0710 ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije, Osijek Hrvatska
Ivana Lasić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije, Osijek Hrvatska
Ivana Barać orcid id orcid.org/0000-0001-7539-2019 ; Fakultet dentalne medicine i zdravlja, Sveučilište Josipa Juraja Strossmeyera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvjezdana Gvozdanović ; Opća županijska bolnica Našice, Našice, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 137 Kb

str. 107-115

preuzimanja: 110

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 137 Kb

str. 107-115

preuzimanja: 96

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mišljenje pacijenata i medicinskih sestara o profesionalnom izgledu u sestrinstvu u odnosu na spol i dob te ispitati kako percipiraju profesionalizam.

Metode. Provedeno je presječno istraživanje u kojem je sudjelovalo 764 ispitanika, medicinske sestre i tehničari iz Kliničkog bolničkog centra Osijek te pacijenti iz ordinacija obiteljske i dentalne medicine u Semeljcima. Za prikupljanje podataka upotrijebili smo anonimni anketni upitnik kreiran u svrhu ovog istraživanja. Podaci su obrađeni deskriptivnom statističkom obradom.

Rezultati. Statistički su značajne razlike između mišljenja ispitanika u odnosu na spol i dob. Muškarci su mišljenja da fizički izgled medicinske sestre / medicinskog tehničara utječe na zadovoljstvo pruženom zdravstvenom njegom i nije povezan s njihovom stručnošću, dok su žene mišljenja da uniforma ne smije dovoditi medicinsku sestru u neugodnu situaciju. Stariji su ispitanici mišljenja da fizički izgled medicinske sestre / medicinskog tehničara utječe na zadovoljstvo pruženom zdravstvenom njegom. Pacijenti se u odnosu na medicinske djelatnike značajnije potpuno slažu da fizički izgled medicinskih sestara nije povezan s njihovom stručnošću i ugodnije bi se osjećali kada bi o njima skrbila medicinska sestra koja je propisno odjevena. Medicinske sestre / medicinski tehničari značajnije se potpuno slažu da ih uniforma ne smije dovoditi u neugodnu situaciju.

Zaključak. Većina ispitanika smatra da bi medicinske sestre / medicinski tehničari trebali biti propisno odjeveni na radnom mjestu i poštovati odredbe profesionalnog izgleda.

Ključne riječi

medicinske sestre, medicinski tehničari, mišljenje, profesionalni izgled, sestrinstvo

Hrčak ID:

311788

URI

https://hrcak.srce.hr/311788

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 448 *