Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.24141/2/7/2/5

Prednosti virtualne stvarnosti u prevenciji padova kod starijih odraslih: pregled literature

Franjo Liška ; Alma Mater Europaea – ECM, 2000 Maribor, Slovenia


Puni tekst: hrvatski pdf 111 Kb

str. 153-160

preuzimanja: 58

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 111 Kb

str. 153-160

preuzimanja: 69

citiraj


Sažetak

Uvod. Starenje ljudskog organizma sa sobom nosi smanjenje tjelesnih funkcija, kako motoričkih tako i kognitivnih, te se povećava vjerojatnost razvoja brojnih bolesti i stanja. Najčešće su poteškoće s kojima se susreću starije osobe smanjena sposobnost kontrole ravnoteže i kontrole hoda zbog slabosti mišića i smanjene koordinacije. Posljedice su pada u starijoj populaciji povećanje mortaliteta i morbiditeta te utjecaj na kvalitetu života te je potrebno raditi na prevenciji padova u ovoj populaciji. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća integracija informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) sa zdravstvenom skrbi dovela je do novoga istraživačkog polja. Jedan od aspekata u ovom području je široko prihvaćanje virtualne stvarnosti (VR) i/ili exergaminga u različitim područjima medicine. Ova studija ima za cilj istražiti potencijalnu upotrebljivost virtualne stvarnosti i exergaminga kao preventivne mjere protiv padova kod starijih osoba.

Metode. Pretraživanje literature provedeno je kroz baze podataka PubMed i Scopus, primjenom nizova za pretraživanje te kriterija uključivanja i isključivanja.

Rezultati. Pretraživanjem baza podataka identificirano je ukupno 330 radova, a nakon postupka odabira studija, u ovaj pregled literature uključeno je osam studija.

Zaključak. Primjena ovih intervencija ima obećavajući učinak na poboljšanje ravnoteže, hoda, motoričkih i kognitivnih funkcija starijih odraslih osoba, što su sve čimbenici koji su u korelaciji sa smanjenjem rizika od padova u proučavanoj populaciji.

Ključne riječi

virtualna stvarnost, exergaming, padovi, prevencija pada, starije osobe

Hrčak ID:

311926

URI

https://hrcak.srce.hr/311926

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 252 *