Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33254/piaz.40.2.3

Epigrafski nadgrobni spomenici VII. legije i pojava vojničkih zajednica u rimskoj provinciji Dalmaciji u 1. stoljeću po Kr.

Ewan Shanks Coopey orcid id orcid.org/0000-0001-8633-6418 ; Macquarie University, Department of History and Archaeology, Macquarie Park, NSW, Australia


Puni tekst: engleski pdf 1.053 Kb

str. 89-128

preuzimanja: 121

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.053 Kb

str. 89-128

preuzimanja: 71

citiraj


Sažetak

Rimska carska vojska predstavljala je višeslojnu cjelinu sastavljenu od konglomerata međusobno preklapajućih različitih vojnih postrojbi i pratećih civilnih zajednica. Društvena dinamika carske vojske intenzivno se istražuje još od 1980-ih, s naglaskom na epigrafski materijal i posebno nadgrobne spomenike. Područja nekadašnjih rimskih provincija u jugoistočnoj Europi, poput Dalmacije, posjeduju veliku količinu izvrsno katalogiziranog arheološkog i epigrafskog materijala koji bi itekako mogao pridonijeti ovim studijama. Nažalost, radovi pisani na vodećim svjetskim jezicima obično nemaju običaj uzimati u obzir ovaj značajan korpus izvora što značajno ograničava domet istraživanja. Ovaj rad se bavi epigrafskom i arheološkom analizom nadgrobnih spomenika Sedme legije (Legio VII Claudia pia fidelis) iz provincije Dalmacije, s ciljem proučavanja konstrukcije identiteta vojničke zajednice ove postrojbe. Diskusija pokazuje da je Legio VII bila dom složenoj mreži legionara, ispresijecanoj različitim društvenim, obiteljskim, pravnim i vojnim ulogama, međusobnim odnosima i specifičnim simbolima, koji su osnaživani i uspostavljani kroz tekstualne, skulpturalne i prostorne dimenzije nadgrobnih spomenika. Sami nadgrobni spomenici predstavljali su značajan dio ove složene mreže, djelujući kao aktivni mediji u proces konstrukcije identiteta i (re)konstrukcije odnosno (ponovnog) uspostavljanja odnosa unutar vojničke zajednice. Ne samo da se tako baca svjetlo na društvenu dinamiku rimskih vojničkih zajednica, već također pojačava sliku koja se pojavila u novijim proučavanjima nadgrobnih spomenika kao društveno konstruktivnih medija. Naposljetku, ovim se radom nastoji pokazati vrijednost teorijski angažiranih analiza rimske arheološke građe iz provincije Dalmacija kao i rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Ovaj rad financijski su poduprli „Program zajednice, kulture i istraživanja“ australske Zaklade hrvatskih studija za 2020. i Macquarie Gale Graeco-Roman Travelling Scholarship.

Ključne riječi

rimska vojska; Dalmacija; Sedma legija; vojna zajednica; epigrafika; provincijalna arheologija

Hrčak ID:

312434

URI

https://hrcak.srce.hr/312434

Datum izdavanja:

28.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 416 *